Къща музей “Иван Вазов“ в Сопот става на 84 години

Автор: Plovdiv Now 12912
Къща музей “Иван Вазов“ в Сопот става на 84 години

Къща музей "Иван Вазов" в Сопот става на 84 години!

Строежът започва през 1931 г.  Вътрешната уредба на дома е направена под ръководството на директора на Етнографския музей в София и въз основа на сведения на Вазовите братя и Въла Вазова-Фетваджиева. Като източник за възстановка на интериора е ползвано и Вазовото творчество, особено романът му „Под игото”. В една от стаите на къщата Етнографският музей в София възстановява Бръснарницата на Хаджи Ахил с Вазовите колоритни герои от разказа „Хаджи Ахил” и повестта му „Чичовци”.

На 6 юни 1935 г.  къщата е открита тържествено като музей. Пловдивският митрополит Максим отслужва панихида и водосвет. Цар Борис III държи реч пред възстановената родна къща на поета, реже лентата и я обявява за открита.

През 1964 г.  къщата музей „Иван Вазов” в Сопот е обявена за паметник на културата oт национално значение. 
По случай 120-годишнината от рождението на народния поет на 8 юли 1970 г.  е открита експозиция за жизнения му и творчески път в построената до родния му дом сграда.

Къщата музей „Иван Вазов” в Сопот носи атмосферата на възрожденската епоха със своя неповторим колорит, лъхащ от багрите на сопотските черги и китеници, тъкани от сръчните ръце на Вазовата майка – Съба Вазова. Тук, в кухнята с огнището около софрата се е събирало многолюдното Вазово семейство.

Източник: http://vazovmuseum.com.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина