Къща-музей “Иван Вазов“ в Сопот очаква посетители с безплатен вход в Деня на Независимостта

Автор: Plovdiv Now 5949
Къща-музей “Иван Вазов“ в Сопот очаква посетители с безплатен вход в Деня на Независимостта

Къща- музей "Иван Вазов" в Сопот обявява свободен вход за посетителите за Деня на Независимостта - 22 септември и по този начин се включва и в инициативата Европейски дни на наследството 2019.

Екипът на обекта очаква засилен поток от гости в почивния ден заради историческата значимост на празника за българите. 

Движението Европейски дни на наследството се заражда във Франция, където през 80-те години на 20 век възниква и се утвърждава инициативата “Дни на отворените врати”. През тези дни след провеждане на широка информационна кампания всички музеи и паметници на културата осигуряват безплатен достъп на публиката до ценностите на културното наследство; провеждат се организирани групови посещения, които са съпроводени с беседи, дискусии и различни празнични прояви.

Постепенно към тази инициатива се присъединяват все повече европейски страни, всяка от които допринася за обогатяване на съдържанието и формите на Дните. Така, от 1991 г. Европейските дни на наследството се превръщат в съвместна дейност на Съвета на Европа и Европейския съюз и провеждат в почти всички европейски страни под мотото “Европа, общо наследство”.

От 1999 г. България се включва активно в движението. “Европейските дни на наследството” се провеждат под егидата на Министерството на културата и с постоянни съорганизатори Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Националния институт за паметниците на културата и БНК на ИКОМОС, който е постоянен национален координатор на Дните. в зависимост от националната тема за конкретна година се привличат като партньори и други правителствени и неправителствени организации с отношение към съответната тема.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина