Къща музей “Иван Вазов“ в Сопот навърши 88 години

Автор: Plovdiv Now 8949
Къща музей “Иван Вазов“ в Сопот навърши 88 години
Къща музей "Иван Вазов" в Сопот навърши 88 години.
 
На 6 юни 1935г. градът е празнично украсен. Гости от цяла България пристигат в Сопот, за да присъстват на събитието - откриването на музея на дядо Вазов. Цар Борис III произнася реч пред възстановената къща на поета:
 
„С радост дойдох тук, за да взема заедно с вас участие в днешното хубаво народно тържество за Иван Вазов...
Тук се закърми и закали душата, сърцето и умът на нашия голям народен поет и книжовник, който в продължение на повече от един век служи предано, с обич и възторг на своята родина, живеейки с всички нейни скърби и радости. Поздравявам горещо сопотското гражданство за похвалната инициатива да възстанови и запази като музей къщата, в която се е родил техният най-велик съгражданин, един благороден син на България и един от най-вдъхновените нейни певци. Тук ще дохождат подрастващите поколения да се прекланят пред скромното негово родно огнище, да черпят пример за любов към родината, за обич към звучната и хубава българска реч, да намират сили и вдъхновение за службата им към Отечеството...”
 
След речта си той реже лентата и обявява къщата музей „Иван Вазов” за открита. Две момиченца при входа й го обсипват с рози, след като царят разглежда родния дом на поета.
 
Източник: Къща музей "Иван Вазов" в Сопот

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина