Изложбата за 125-годишнината на “Под игото“ се върна в Сопот, челядта на чорбаджи Марко се събра под лозата

Автор: Plovdiv Now 22622
Изложбата за 125-годишнината на “Под игото“ се върна в Сопот, челядта на чорбаджи Марко се събра под лозата

Мобилната изложба, посветена 125-годишнината от романа "Под игото" се завърна от своеобразното си турне и вече е подредена в залата на къща-музей "Иван Вазов" в Сопот. Експозицията беше показана в Златица, Ловеч, София, Провадия, Съединение и Казанлък, а сега по повод Вазовите празници е на разположение на сопотската публика и гостите на града.

125-годишнината от първото самостоятелно издание на "Под игото" беше отбелязано и с възстановка на първата глава "Гост". 

"Тая прохладна майска вечер чорбаджи Марко, гологлав, по халат, вечеряше с челядта си на двора.
Господарската трапеза беше сложена, както по обикновение, под лозата, между бистрия и студен чучур на барата, който като лястовичка пееше, деня и нощя, и между високите бухлати чемшири, що се тъмнееха край зида, зиме и лете все зелени. Фенерът светеше, окачен на клончето на едно люлеково дръвче, което приятелски надвисваше миризливите си люлеки над главите на челядта.
А тя беше многобройна.
До бай Марка, до старата му майка и до стопанката му седяха около трапезата рояк деца - големи и малки, които, въоръжени с ножове и вилици, опустошаваха мигновено хлябове и блюда."

В юлската вечер действието от книгата се разви отново на мястото, описано от Вазов. 

Източник: Къща-музей ""Иван Вазов" в Сопот

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина