Историята на “Под игото“ показват в мобилна изложба в Сопот

Автор: Plovdiv Now 19750
Историята на “Под игото“ показват в мобилна изложба в Сопот

Къща-музей "Иван Вазов" в град Сопот изработи мобилна изложба по повод 125-годинината от публикуването на първия български роман "Под игото" като самостоятелно издание.

Експозицията се състои от 15 табла с размери 50/70см., в които се проследява творческата история на романа. Показани са различни издания на книгата, представени са прототиповете на някои от литературните герои. Текстовете са цитати от книги и статии на литературни критици и познавачи на творчеството на Вазов.

Таблата от изложбата са подредени тематично в следната последователност: въвеждащо табло, Вазов в Одеса, „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“, първо самостоятелно английско издание, първо самостоятелно българско издание, илюстрациите в първото издание, Бойчо Огнянов, Рада Госпожина, други герои на романа, български издания на романа, филм, комикс, преводни издания, заключително табло.

Целта на изложбата е любимата книга на българите да бъде популяризирана сред младите поколения, да бъде четена отново и отново, за да продължи пътя си напред във времето.

Източник: фейсбук.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина