Христо Цветков от Сопот с пореден голям успех на международен ултрамаратон

Автор: Plovdiv Now 9576
Христо Цветков от Сопот с пореден голям успех на международен ултрамаратон

Христо Цветков завърши на седмо място в 24-часовия ултрамаратон и това постижение го постави в първата десетка на най-добрите бегачи под 25 години, съобщи БГатлетик. Състезанието е било проведено на закрита писта, с обиколка 373 метра, като на всеки 6 часа състезателите е трябвало да сменят посоката.

"Пряката ми цел беше да пробягам 231 км (11 полумаратона) и да поставя нов национален рекорд (старият беше 220 км, който поставих на eвропейското първенство в Румъния тази година, на първото ми 24-часово бягане), а косвената - да натрупам повече опит с 20+ часовите състезания (хранене, хидратиране, психика), преди Спартатлон 2019 (най-елитният шосеен ултрамаратон в света)", сподели Христо Цветков. По думите му състезанието е преминало почти изцяло по план, което е много рядко срещано явление при толкова дълги пробези. Около 110-ия км ахилесът на левия му крак започнал да се надува и не го отпуснал до края, а и два от пръстите на краката му загубили чувствителност. Храненето и хидратирането на състезателя е следила неговата помощничката Мариана Динчева, която през пълните 24 часа е проверявала темпото за всяка обиколка (общо 625) и е подавала храна и електролити.
 
Христо успява да завърши втори в генералното класиране като преминава 100 мили (160.9 км) за 15.57 часа, 200-тния километър за 20.15 часа, а пълната 24 часова дисциплина с 233.5 километра общо. Трите резултати са и национални рекорди в съответните ултрадисциплини (100 мили, 200 км, 24 часа).
 
До момента Христо Цветков може да се похвали и като един от малкото българи, които от много години насам са участвали в „Ултрамаратона на ултрамаратоните” – Спартатлонът, който се провежда ежегодно в Гърция (246 км). През тази година Христо Цветков бе един от 400-е избраници, които получиха правото да стартират в 36-ия поред Спартатлон между центъра на Атина и статуята на легендарния цар Леонид в Спарта. В това тежко състезание, 75-те контролни пункта са разпложени през от 2 до 5 км и, ако състезател премине през някой от пунктовете след определеното контролно време, автоматично отпада. Христо успя да завърши сред първите 50 от всичките 400 бегачи, въпреки поройния дъжд и урагана, на който са се натъкнали бегачите по време на състезанието.
 
Христо Цветков е бивш възпитаник на ПГ "Ген. Вл. Заимов" Сопот. Той е отличен програмист и повечето от свободното си време прекарва в тренировки в Борисовата градина и в парк Възраждане в София. Признава, че не би бил добър в класическия маратон, защото не набляга на тренировките за скоростна издръжливост. В Спартатлона повечето участници стартират в свои национални отбори и затова за следващата година Христо планира заедно с още двама ултрамаратонци да представят България на Спартатлона.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина