Благотворителен бал събира средства за изграждане на параклис на хижа Добрила

Автор: Plovdiv Now 8409
Благотворителен бал събира средства за изграждане на параклис на хижа Добрила

Благотворителен бал ще събира средства за изграждане на параклис на хижа Добрила край Сопот. Той е организиран от Туристическо дружество „Иван Вазов” и ще се проведе на 22 март от 19 ч. в бар клуб „Черно и бяло” в Сопот. Предвидена е музикална програма, томбола и благотворителен търг, а всеки, който има желание, ще може да направи и дарение. Кувертът е 30 лева, като половината от сумата е за консумация, а другата половина – за благотворителната кауза.

Хижата Добрила е разположена в Националният парк Централен Балкан, на седловината между върховете Добрила и Амбарица. Надморската височина на областа е 1804 м. Хижата граничи с два от най-красивите резервати в “Централен Балкан” – “Стенето” от северозапад и “Стара река” на югоизток. Построена е от туристите от Сопот през 1928 г. По-късно е опожарена и изградена от камък през 1932 – 1933 г.

Хижата и едноименния връх са наречени на легендарния Добрил войвода. В района на тази стара хижа през 70-те и 80-те години на миналия век са изградени множество бунгала. В момента хижа Добрила е модернизирана, изградена е по голяма столова, цялата хижа е отоплена с централно парно на пелети. Възстановена е стара сграда с изцяло ново строителство и обзаведена в пълен лукс. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, а мечтата на туристите е  скоро да има и малък параклис.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина