65 години от смъртта на Борис Вазов - журналист, политик, юрист, дипломат, офицер и общественик

Автор: Plovdiv Now 22458
65 години от смъртта на Борис Вазов -  журналист, политик, юрист, дипломат, офицер и общественик

65 години стават днес от смъртта на д-р Борис Вазов -  български журналист, политик, юрист, дипломат, офицер и общественик, най-малкия от братята Вазови. 

Роден е на 4 юли 1873 г. в Сопот. Той е най-малкият от братята Вазови – брат е на писателя Иван Вазов и военните дейци Георги Вазов, Владимир Вазов, лекаря Кирил Вазов и Никола Вазов. Учи в родния си град, а след това в Стара Загора и Пловдив. Завършва Военното училище в София. В продължение на шест години служи в артилерията, след което, по собствено желание напуска офицерската служба. През 1904 г. защитава докторат по право в Париж. След завръщането си в България работи като адвокат. Народен представител е в шест народни събрания. От 1927 до 1932 г. е пълномощен министър в Прага. Два пъти е подпредседател на Народното събрание. През 1925 година Вазов е сред ранените в организирания от комунистите атентат в църквата „Света Неделя“.

Участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. За проявена храброст по време на боевете е награден с орден „За храброст“ и произведен в чин капитан.

През 1917 г. е един от най-дейните радетели за създаване на Съюза на българските учени, писатели и художници.

Председател е на Софийския адвокатски съвет, дружество „Славянска беседа“ и на туристическо дружество „Алеко“, членува в Съюза на българските учени, писатели и художници, в дружество „Юнак“.

В края на декември 1944 г. е изключен от Дружеството на журналистите, а пенсията му е отнета. Пише спомени за братята му Иван, Георги и Владимир. Той използва всяка възможност да популяризира творчеството на народния поет, въпреки че след 1950 г. авторските права над произведенията на Иван Вазов преминават към Съюза на българските писатели. През 1954 г. получава частична реабилитация, когато Съюзът на българските журналисти му отпуска малка пенсия. Умира на 13 май 1957 г.

Съпругата му Елисавета Консулова-Вазова и дъщеря му Бинка Вазова са известни български художнички.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина