567 жени се включиха в скрининг за рак на гърдата в Сопот

Автор: Plovdiv Now 6994
567 жени се включиха в скрининг за рак на гърдата в Сопот

567 жени се включиха в прегледите за профилактика, диагноза и лечение на рак и доброкачествени заболявания на гърдата в Сопот. Кампанията се проведе от 19 януари до 31 март в рамките на десет съботи и недели от д-р Иво Ватев. На всяка жена бе извършено клинично изследване и преглед с ехограф.

„През кампанията преминаха дами на възраст от 14 до 86 години, като много от тях идваха за профилактичен преглед без оплаквания, а други поради някакви притеснения. Дойдоха и десет мъже, които искаха да им се прегледат коремни органи”, посочи лекарят. 307 от жените са напълно здрави. При 190 медикът е установил изменения от типа на мастопатия в различните й форми. 30 жените са с фиброаденоми. Установени са и 4 липома. 36 жени са с кисти.

„13 жени съм изпратил за допълнителни изследвания, които потвърждават първоначалната диагноза. Хубавото е, че в Сопот не бе открит случай на рак на гърдата. Статистиката показва важността на профилактичните прегледи за ранно откриване на измененията в здравословното състояние на хората. Видно е, че почти всяка втора или трета жена има някакви изменения в структурата на гърдите си. Аз лично апелирам – момичета и жени, преглеждайте редовно гърдите си! Много е важно месечното самоизследване от самата жена, като не бива да се пренебрегва и рутинният преглед при лекар”, посочва д-р Ватев. За млади момичета и жени той трябва да включва клиничен преглед (палпация, опипване) и ехография на гърдата. За жени след 40 години - клинично изследване всяка година, през две години в комбинация с мамография, а през година с ехограф.

Ракът на гърдата е на първо място по заболеваемост от онкологичните болести при жените, но също така и именно млечната жлеза е органът, при който туморът може да бъде открит още в самото начало. На практика, ранното диагностициране определя и пълното излекуване.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина