Зико: Всички услуги, които ползват пловдивчани, ще бъдат налични и в Белащица

Автор: Благовест Андонов 5206
Зико: Всички услуги, които ползват пловдивчани, ще бъдат налични и в Белащица

Всички услуги, които ползват пловдивчани, ще бъдат налични и в Белащица, ако се присъедините към Община Пловдив. Това заяви кметът Здравко Димитров на среща с жителите на селото, която се проведе в читалището.

Градоначалникът отиде с почти всичките си заместници, главният архитект и директори на различни дирекции и отдели.

Основните проблеми и въпроси, които бяха поставени пред кмета са за кариерите над Белащица, състоянието на ВиК мрежата, строителните регулации,  инфраструктурните проекти, градския транспорт и размерът на налозите, предаде trafficnews.bg.

„Поканата от Вас  е протегната ръка, която не може да не приемам. Какво ще се случи зависи и от вас на референдума, а след това и от нас. Аз не давам обещания, а поемам ангажименти, които ще изпълня”, каза Зико.  Разговорът започна със съдбата на кариерата, като кметът каза, че това е проблем и за Пловдив.

„Тя е голям проблем и за Пловдив – мен ме глобяват заради мръсния въздух, а нe кмета на „Родопи”. На времето г-н Борисов, когато бе премиер, ни изпрати да я затворим. Вятърът като се развихри и праща въздухът от там в „Тракия”. Ако Белащица минe в Община Пловдив, няма как да има кариера”, каза Зико.

Относно притесненията, че в землището на Белащица могат да изникнат жилищни комплекси тип „Оазис”-и, главният архитект каза, че това няма как да се случи. Причината е, че населеното място ще остане като такова, но в рамките на Община Пловдив. Тогава застрояването ще остане на 10 метра височина, каквото е в момента. Други проблем също ще бъде решен, тъй като ще бъде вкарана цялата територия в Общия устройствен план, какъвто такъв няма в Община „Родопи”. Редица къщи в момента са извън регулация и те нямат достъп до комунални услуги, а дори и адреси.  

Данъчната политика също бе друга тема, която бе засегната. Директорът на данъчните Рашко Стоянов обясни, че Белащица като село ще плаща по-ниски данъци за смет и сгради от сега.

„То ще остане 5-а категория и данъчните оценки няма да се променят. Това, което виждам, че ТБО е по-висок промил, отколкото в Пловдив. Този налог, ако утре минете в Община Пловдив ще бъде по-нисък”, каза Стоянов. Данък МПС обаче ще се повиши, ако Общинския съвет не реши да го намали за цялата Община.

„Най-важно е колко пари ще се връщат в селото от данъците на хората. Нашата цел е да оставяме всичко в населеното място, което дойде като приходи в бюджета”, каза зам.-кмета по финанси Величко Родопски.

Зико каза, че ако Белащица мине към Пловдив ще се заложат средства за изграждането на детска градина, както и физкултурен салон, като по думите му за 1 година може да са готови.  С ВиК – Пловдив ще се работи за изграждането на канализация, както и смяна на водопроводите и оправянето на уличната инфраструктура.

ОП „Чистота” може да поеме и сметоизвозването ,както го прави в район „Южен” и ще се правят курсове, колкото е необходимо. Другите общински предприятия – „Градини и паркове”, Общинска охрана също ще имат изнесени служители тук.  

Социалните услуги и изнесен медицински център е също нещо, което може да се изгради в селото, ако мине към Пловдив.Ще се пусне и линия от градския транспорт към Белащица, който ще бъде на цена от 1 лев.

След днешната среща започва и подписката за организиране на референдум, който се очаква да е през ноември тази година.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина