Жителите на село Белащица благодариха на премиера Бойко Борисов за това, че е решил дългогодишния им с кариерите. Те му подариха икона от манастира "Св. Георги" от името на кмета Белащица Костадин Николов.  Той покани премиерът в манастира на 6 май, когато се навършват 1000 години от построяването му.

„Има още 2-3 дни, в които от фирмите ще работят да изнесат всичко, което е останало там, иначе ние трябва да го изнасяме”, каза премиерът от своя страна.

Припомняме, че в четвъртък зам.- министърът на енергетиката Жечо Станков  дойде в кариерата, за да връчи на фирмите, че трябва да спрат своята дейност. С аплодисмени жителите на село Белащица посрещнаха тогава новината, оповестена от зам.- министъра на енергетиката Жечо Станков, че работата на двете кариери над Белащица спира. Той пристигна на място по заповед на премиера Бойко Борисов, който е разпоредил незабавни действия след серията протести на местните жители.

Тогава стана ясно също така, че кметът на Родопи ще получи разрешение да може да проверява кариерите и при опит да се наруши заповедта, той ще може да реагира.  По данни на местния личен лекар, за последните 10 години в селото има бум на респираторни заболявания, които били най-видими при децата. Единият от концесионерите има входирано инвестиционно намерение да копае на площ от нови 50 декара, за да добива инертни материали, но според представителя на министерството няма как ОВОС-ът да е положителен , след като от местното население има толкова остра реакция.