Хората от Кадиево не желаят депо за строителни отпадъци край домовете си

Автор: Деница Лещева 5265
Хората от Кадиево не желаят депо за строителни отпадъци край домовете си

Жителите на пловдивското село Кадиево се обявиха категорично против намерението край селото да бъде построено депо за преработка на строителни отпадъци. Площадката ще се намира само на 800 метра от първите къщи в селото, и на четири метра от земеделски земи. За това сигнализираха самите те пред TrafficNews.bg. 

Както вече съобщихме, 40-годишният италианец Алберто Анселметто иска да изгради огромно депо за съхранение и рециклиране на строителни отпадъци в землището на село Кадиево. Той е подал инвестиционно намерение за оценка на въздействие върху околната среда в РИОСВ. Инвеститор е фирмата "Булгарстрой изкопи" ЕООД, еднолична собственост на Анселметто. 

Площадката, която се предвижда да приема строителни отпадъци, ще е с площ от близо 16 декара и ще се използва за рециклиране строителни отпадъци от широк спектър, като материали от бетонови конструкции, тухлени, керамика и др. Теренът е в близост до защитената зона "Река Въча - Тракия", както и до река Марица. 

Гражданите на Кадиево се обявиха категорично против и поясниха, че няма да позволяват подобен проект да се случи в населеното им място. 

"Има еднозначен отказ от всички жители на района да се реализира такъв проект. Според нас това този проект е незаконен. Няма никакво право да съществува и да се развива", сподели Живко Петров от Инициативния комитет, заел се с борба срещу инвестиционното намерение. Проверка на място пък установи, че, въпреки че екологичната оценка все още не е факт, на мястото вече са струпани строителни отпадъци. 

Живко сподели, че са сезирани почти всички възможни институции, включително Общината, Министерството на околната среда и водите и Омбудсманът на Република България. Над 600 души от Кадиево и съседните населени места са подкрепили всяка от двете подписки, събрани досега.

"Нямаме нищо против бизнесът на този човек - напротив! Имахме и среща с него, която протече в приятелски тон. Но не искаме да сме потърпевши от тази дейност. Има толкова изоставени кариери, които са подходящи. А това са земеделски земи - само на няколко метра от площадката хората отглеждат продукцията си", заявиха от комитета. 

Според екпертът Тихомир Алексиев проблемът, пред който са изправени жителите на селото, е свързан с водата. Според него е възможно замърсяване на подпочвените води, както и на отводнителния канал, а оттам - и на река Марица. Самата преработка на отпадъците пък ще нанесе непоправими щети на културите, които се отглеждат в непосредствена близост. А продукцията на моркови и зеле, отглеждаща се в Кадиево, захранва международни вериги. 

Опасност има и за самата почва, смятат местните жители. Не на последно място, мястото се намира съвсем близо до река Марица, чието корито е естествен хабитат на редки птици и следва да се третира с особено внимание.

Наш репортер се свърза с кмета на общината Павел Михайлов, който потвърди, че е запознат с проблема. Той сподели, че е разпоредил незабавна проверка на еколозите в общината. Тепърва ще се изготви и екологичната оценка от РИОСВ. 

Притесненията на местните жители обаче остават. Те ще настояват да присъстват по време на всички проверки, назначени от компетентните органи. Хората от селото се съмняват в намерението на инвеститора и смятат, че той е оставил няколко "вратички" в инвестиционното си намерение, което пък поражда редица въпроси за бъдещата дейност на тази площадка. Те са готови да защитят своята позиция по всички възможни начини.

Какви са основните им притеснения - вижте във ВИДЕОТО:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина