Затварят площадките за игра в община „Родопи”, дават 10 000 лв. за лабораторията в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 5945
Затварят площадките за игра в община „Родопи”, дават 10 000 лв. за лабораторията в Пловдив

Всички детски и спортни площадки на територията на община „Родопи” ще бъдат затворени за посещения. Целта е да се ограничат  възможностите за контакти и евентуално предаване на вируса COVID 19, а заповедта е в изпълнение на  министъра на здравеопазването.

Площите за обществено ползване ще бъдат обозначени със специални табели. Общината ще постави общо 65 броя забранителни табла във всички населени места. На тях ще бъде изписан текст, който информира за забраната и призовава към отговорност  родителите.

Решението е на общинския кризисен щаб на „Родопи”. На заседанието днес присъстваха и кметовете на всички населени места в общината и представители на Районните полицейски управления, които обслужват територията на ”Родопи”.

Заради опасността от разпространение на опасната зараза ще бъдат дезинфекцирани всички сгради на кметствата по селата, здравите служби и трите районни полицейски служби на територията на община „Родопи”. Засилена ще бъде и  дезинфекцията на съдовете за смет.

По време на кризисния щаб стана ясно, че вече десетки доброволци от всички 21  населени места в общината са се отзовали на призива да се включат в борбата с епидемията. Хората ще бъдат в  помощ на кметовете по места, ще обслужват възрастните,  самотно живеещи и  нуждаещи се. Доброволците ще посещават хората, те ще им казват от какво имат нужда и то ще им бъде закупено със средства на заявителя на услугата.

„ Въвеждаме тази мярка, за да сме в помощ на най-уязвимет хора от населенитео на нашата община”, коментира кметът на община „Родопи” Павел Михайлов. „Целта е да ограничим движението на възрастните хора и струпването им пред магазини и аптеки”.

Община „Родопи” ще даде сумата от 10 хиляди лева за оборудване на лабораторията в УМБАЛ „Свети Георги”.  Тя е предназначена  за тестове от коронавируса, а първите стъпки за скорошно разкриване на специлизираната лаборатория вече са направени. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина