Запалиха “Огъня на Храбрино“ на празника Поклади СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 20898
Запалиха “Огъня на Храбрино“ на празника Поклади СНИМКИ

Тази вечер, кметството на село Храбрино организира по повод празника Сирни заговезни „Огънят на Храбрино“-едно от традиционните събития в календара на селото, заради което пристигат гости и участници от цяла България.

Освен големия огън и кукерите за доброто настроение се грижат танцова формация “Елика“ и народен оркестър.  Танцова формация „Елика“ представя най-малките си изпълнители, които са на възраст между  4 и 5 годишни, както и изпълненията на професионалната формация.

Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. Той е винаги седем седмици преди Великден.  Маските трябвало да прогонят злите духове, които бродят между хората, карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата.

Характерен обичай от миналото за този ден, който се спазва и до днес е паленето на огньове (клади), а след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина