Условна присъда за мъжа, прегазил и убил дете в Първенец СНИМКИ

Автор: Ива Модова 11657
Условна присъда за мъжа, прегазил и убил дете в Първенец СНИМКИ

2 години лишаване от свобода, отложени с 5 години изпитателен срок и 4 години без книжка - такава присъда постанови Окръжният съд в Пловдив срещу 56-годишния Димитър Йовчев, който блъсна и уби на място 11-годишната Ангелина в Първенец в края на 2017 година. Йовчев ще трябва да плати и 2400 лева разноски по делото, а семейството на детето ще търси кръвнина. 

Пръсъдата на съдия Захариева е малко по-лека от това, за което настоя прокуратурата - 3 години условно с 5 години изпитателен срок, както и 4 години лишаване от шофьорска книжка. Частното обвинение обаче, в лицето на адвокат Павел Михайлов, поискаха максимална присъда, а именно 6 години затвор. Адвокатът на Йовчев Кирил Николов пледира за оправдателна присъда.

"Съжалявам за всичко, съболезнования за семейството. Моля поне за условна присъда", това бяха последните думи на Димитър Йовчев.

Днес Йовчев се призна за виновен по обвинението, а адвокатът му поиска делото да бъде гледано по съкратената процедура. 

В защитната си пледоария адвокат Кирил Николов посочи редица обстоятелства от времето на инцидента, които според него не бива да бъдат пренебрегвани от съда. Той посочи, че Йовчев е карал с по-ниска скорост от допустимата за населено място, а пред него е възникнала ситуация на непредвидено препятствие. Участъкът, по който се е движил, е бил заледен. Той е опитал, но не е могъл да спре. По пътя в същото време са вървели 31-годишната Иванка Петрова и малката Ангелина. Те не са се движили по тротоара, тъй като той е бил зает от паркирани коли, а по зелена тревна ивица по посока на движението.

Николов припомни, че по правилник, ако се движи пешеходец по път без тротоар, то той трябва да ходи срещу движението, а не в посока на движението. В полза на клиента си, Николов изтъкна, че той е с чисто съдебно минало, трудово ангажиран, както и че е изразил дълбокото си разкаяние и съжаление за случилото се. Защитникът обясни, че нямат никакви претенции за срока за отнемане на книжка, тъй като Йовчев е толкова покрусен от случилото се, че не желае да се качва зад волана повече. 

Въпреки това, съдебният състав призна за виновен Йовчев. Не бяха уважени обаче исканията на частните обвинители за ефективна присъда. 

В съдебната зала през цялото време бяха майката, бащата и сестрата на Ангелинка - Георги Петров, Иванка Христева и Христина, които са конституирани като частен обвинител. По време на пледоариите на адвокат Николов, бащата на Георги Петров стана от място и яростно се развика, че Йовчев в карал с бясна скорост. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина