Участници от 9 до 83 години събра конкурсът за най-добра баница в Марково

Автор: Plovdiv Now 24187
Участници от 9 до 83 години събра конкурсът за най-добра баница в Марково

9-годишната Елена Димитрова от с. Марково спечели наградата за най-млад участник в третия Фестивал на баницата, който се проведе в неделния ден в село Марково, община „Родопи“. Специален приз получи и най-възрастният участник в кулинарния конкурс – 83-годишната Нонка Герчева – традиционно присъствие от предишните издания на фестивала. Тазгодишната кулинарна фиеста премина под знака на благотворителността. Още при откриването на фестивала беше обявено, че средствата от дегустацията на баниците след оценяването им от журито, ще бъдат предоставени за лечението на 22-годишния Георги Маринов. След тежка катастрофа преди три години младежът е прикован в инвалидна количка и в момента има шанс да проходи след скъпоструващо лечение в чужбина.

Организаторите на кулинарния празник и журито бяха изправени пред трудната задача да изберат най-добрите баници измежду 49 кандидати в трите категории – солена, сладка и нетрадиционна баница. В раздела за нетрадиционни баници се появиха доста смели предложения като баница с тиквички, моркови и копър, баница с кренвирш, с различни зелени пълнежи и други екзотични идеи, които затрудниха журито, съставено от двама шеф-готвачи – шеф Николай Боруков и шеф Филипов от Парк-хотел Марково. Сред оценяващите бяха и кметът на селото Десислава Терзиева и кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов. В крайна сметка след оспорван дебат между членовете на журито, бяха избрани победителите в трите категории.

В раздел „Сладка баница“ първото място грабна Велиана Кирова, следвана от двете подгласнички – Красимира Стоянова и Мария Костадинова. При солените баници победител се оказа отново дама - Севдалина Матеева. Второто и третото място поделиха Витка Кирова и Стелияна Виденова.

В раздел „Нетрадиционни баници“ първото място беше присъдено на мъж – Красимир Янков. На втора позиция остана Марияна Стоянова, а третото поощрително място беше отредено за 21-годишния Стойчо Почалеев.

Кулинарната надпревара в Марково се проведе на фона на седмото издание на танцовия фестивал „На мегдана, за колана“, организиран от читалище „Алеко Константинов – 1907“ и кметство Марково. В програмата тази година взеха участие над 320 танцьори от различни селища на България. Стотици любители на фолклора избраха слънчевият неделен ден, за да присъстват на празника на българския дух и традиции, а организаторите си пожелаха догодина двата фестивала да бъдат още по-пищни и весели.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина