Убийството на Митко от Цалапица - много въпроси без отговори

Автор: Plovdiv Now 11913
Убийството на Митко от Цалапица - много въпроси без отговори

Автор: Наталия Грозева

Жестокото убийство на Димитър Малинов, което вече 4 месеца не излиза от новинарските емисии и вдигна на бунт стотици, постави редица въпроси, чийто отговори близките му очакват, а и цялото обществото.

Много от поставените въпроси, отекват на хиляди километри от България, където бе задържан ключовата фигура в това престъпление - Рангел Бизюрев. След неговия разпит се очаква отговорите,  които месеци наред мъчат обществото и родителите на убития Митко, пише trafficnews.bg.

Големият въпрос, от който трябва да се тръгне надолу по пирамидата с други  неизвестни, е защо Рангел е убил Митко?  Отговори се очакват и за мистерията около това колко човека са участвали в жестокостта, причинена на Малинов.

Дори показанията на другите замесени в случая- близнаците Динкови не дават яснота за мотива на жестокото убийство, защото те многократно ги сменят пред разследващите. Самите братя са били объркани в това колко души са копали дупката, в която е заровено тялото на Димитър. На първия разпит назовават, че са били тримата, на втори само Борислав и Рангел, а на трети -  вече само и единствено Рангел е бил споменат.

Именно настоящата неяснота по това убийство  и противоречивите показания спънаха и производството за лично укривателство на двамата близнаци Динкови. Според обвинителния акт те  са спомогнали на Рангел Бизюрев  да избегне наказателно преследване, без да са се споразумели с последния преди да е било извършено самото престъпление. Въпреки опитите на Борислав и Валентин да излязат на свобода и да признаят всички факти в обвинителния акт, съдът сметна, че без разпита на Бизюрев, това дело няма да стартира, а близнаците ще останат с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Въпрос на време е това да стане, след като точно преди седмица соченият за пряк извършител Рангел Бизюрев бе задържан от властите в Кралство Дания.  Достигнал до там, вероятно с помощта на много свои прители и познати, Рангел бе арестуван в провинциален град в скандинавската държава, а там е работил във фирма за почистване на стъкла. От  Главна дирекция „Национална полиция“ , заявиха обаче, че прогнозно не може да се каже кога Рангел Бизюрев ще бъде екстрадиран в България, защото всичко зависи от процедурите на властите в Дания. Вероятно връщането му в България ще отнеме време, но майката на Митко Атанаска Бакалова ще изчака колкото е нужно, за да научи защо бе отнет живота на сина й. 

Хронологията на жестокото убийство започва на 20-ти юли срещу 21-ви, когато Малинов е бил пребит до смърт и заровен на цалапишкото сметище. В  разследването на Тина Ивайлова и екипа на glasnews.bg бяха показани последните кореспонденции в социалните мрежи на загиналия Димитър. От там стана ясно, че минути преди да излезе от дома си, Митко си е писал с Борислав Динков. В същите минути е кореспондирал и с  непълнолетно момиче, с което са иматли тайна връзка, а Борислав я е харесвал. Малко след тези негови чатове убитият излиза от дома си и повече  не се връща. Според медицинската експертиза-Митко е бил със счупени няколко ребра и счупени носни кости, които са се оказали фатални и това е довело до смъртта му.  

Дни наред  Димитър бе издирван от близки и жители на Цалапица, които обикаляха улиците на селото, а майката на загиналия Атанаска Бакалова сама изискваше видеокамери от селото, защото никой не й бе  съдействал . В първите дни, след като Митко е обявен за издирване, по случая бе поет за работа от РУ Стамболийски. Шест дни по-късно беше прехвърлен на Криминална полиция –Пловдив, а на 26-ти юли  бяха задържани и близнаците Борислав и Валентин, докато са  на море.  На 27-ми юли бе открито тялото на Малинов. Тогава вече соченият за убиец  Бизюрев беше напуснал България.

Така започнаха и редица протести, изразяващи недоволството срещу пропуските в разследването от страна на МВР, които по-късно бяха съпроводени и с рокади в пловдивската полиция. Със заповед на министъра на МВР дисциплинарно бяха уволнени бившият директор на ОД МВР-Пловдив -  Васил Костадинови и началникът на районното управление в Стамболийски - Ангел Керпиев. Временно отстранен от длъжност бе и инспектор Дамян Капов. След проведената проверка стана ясно, че има допуснати съществени пропуски и нарушения при реакцията на полицията след убийството.

Недоволството на хората не спря до тук обаче. Дни наред близки на Митко и жители на село Цалапица се молиха за извършване на нов следствен експеримент, след като стана ясно от кадри, включени в разследването на Тина Ивайлова и екипа на glasnews.bg, че мястото на убийството не е това, което Борислав посочва. Към този момент все още не е извършен такъв експеримент, въпреки че разпитът на Бизюрев може да обърне развоя на разследването, като прокуратурата спомена още на брифинга, че има вероятност да бъде извършен и нов експеримент, но този път с участието и на арестувания в Дания.

Все още купищата въпроси остават с липсващи отговори, а следата за обективната истина е на път да се покаже. Дали разследването за жестокото убийсвто ще представи всички замесени и какво ще стане стане с тяхната съдба? Дали близките ще получат справедливост за жестокостта, която бе пречинена на покойния Димитър Малинов? Въпроси, на които очакваме отговор, може би съвсем скоро.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина