Цитрусовият бос от Първенец днес отново на съд, сагата продължава

Автор: Plovdiv Now 1274
Цитрусовият бос от Първенец днес отново на съд, сагата продължава

Цитрусовият бос Сотир Янков за пореден път застава днес пред магистратите в Окръжен съд Пловдив. Делото продължава след няколко фалстарта.

Припомняме, че бизнесменът и семейството му бяха арестувани през септември 2012-а. Тогава освен Янков, полицията прибра съпругата му Елена и дъщеря им Мария, както и племенника на футболната легенда Христо Бонев - Атанас Бонев, по прякор Малкия Зум. Арестувани бяха още 10 души, работили в дружества, свързани с цитрусовия бос. 

Янков бе собственик на най-голямото и модерно плодохранилище на Балканите, което се намира край пловдивското село Първенец. Базата беше построена през 2005 г. с пари по програма САПАРД. 

Заради направената инвестиция от 20 млн. лева Сотир Янков беше обявен през 2005-а за бизнесмен на годината. След разкритията за източения ДДС, съдия-изпълнител описа хладилните складове и цялото имущество на фамилията. Към него освен няколко частни съдия-изпълнители, претенции имаха Окръжната прокуратура в Пловдив и Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин. В последстие имотите бяха продадени на търг.

Плодохранилището стана собственост на "Грийнс Трейд" ООД на бизнесмена Йордан Балабанов от Първомай, който пък в впоследствие обяви че го е продал на "Ванети транс".

След излизането си от ареста, Елена Янкова определи акцията и арестите като поръчка и бе категорична, че всички компании са работили в рамките на закона. 

Въпреки, че делото влезе в съда още през 2015 година, през 2016 -та бе върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина