Цяла група деца в Крумово е под карантина заради варицела

Автор: Plovdiv Now 5795
Цяла група деца в Крумово е под карантина заради варицела

Карантинираха група в детска градина "Снежанка" в село Крумово, община "Родопи", заради случай на варицела. Децата са под карантина от 28 май, когато е открит първият случай. 

"Контактни са двете групи, които в момента са смесени. Проверката все още продължава, но колегите установиха, че информацията от писмото на една от майките - Таня Бончева, не отговаря на реалната ситуация”, коментира шефът на дирекция “Надзор на заразните болести” към РЗИ - Пловдив д-р Милена Панайотова пред 24 часа.

Преди ден майка на едно от децата в забавачката алармира, че контактни и болни са поставени в смесена група.  “Това е предпоставка за епидемичен взрив”, каза Бончева. Сигналът й отиде в РЗИ и община "Родопи", на чието подчинение е учебното заведение.

Според правилата на здравната инспекция при установяване на варицела в детска градина контактните се поставят под карантина за период от 21 дни, като след всеки нов случай се добавят още толкова. В “Снежанка” последно е открито болно дете вчера, на 13 юни. От здравната инспекция увериха, че хлапетата ще бъдат в изолация още 3 седмици.

“Влизат от общ вход, ползват общи офиси, няма как, нормално е да има контакт с болните. Затова цялата смесена група е под карантина”, обясни д-р Панайотова.

Проверяващите са разпитали в градината и по втория проблем, повдигнат от Таня Бончева - че децата са оставени без педагог. От ръководството са обяснили, че в групите винаги има учител.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина