Независима експертиза търси причините за замърсяването на водата в Брестовица

Автор: Plovdiv Now 4202
Независима експертиза търси причините за замърсяването на водата в Брестовица

Обследване, което трябва да установи  причините, които водят до повишеното количество на манган в питейната вода на село Брестовица ще бъде назначено до няколко дни. Техническата експертиза ще бъда извършена от специалист хидрогео-химик, който в двумесечен срок да установи причината за внезапното покачване на стойностите на мангана във водата. Това обеща пред жителите на родопското село областният управител Дани Каназирева. Заради водната криза в Брестовица живеещите в селото инициираха извънредна среща с представители на Областна управа, ВиК-Пловдив и на Басейнова дирекция. На срещата присъстваха и кметът на община „Родопи” Павел Михайлов, заместник-кметът Владимир Маринов и председателят на ОбС „Родопи” Георги Цанков.

През февруари в селото бе установено наднормено съдържание на манган в питейната вода. Още тогава от община "Родопи" препоръчаха временно тя да не се използва за питейни нужди и готвене.

От ВиК-Пловдив увериха, че са взети всички необходими мерки, за да се подобри качеството на водата. Чрез допълнително окисляване манганът от разтворим се преобразува в неразтворимо състояние. Специална  филтърна система ще улавя твърдите частици и така те лесно ще бъдат премахнати от водата. Инсталацията вече е поръчана и ще бъде монтирана до края на летните месеци.

„ Исканата експертиза ще даде отговор на въпроса за причината, защото взетите мерки са само временно решение. Ние трябва да търсим трайното решение на проблема. Още с установяване на проблема беше направена среща между ръководството на община „Родопи” и ВиК-Пловдив. За влошеното качество на водата в Брестовица веднага сезирахме и държавните институции в лицето на Областна управа. За съжаление решаването на проблема не зависи пряко от нас като община. Ние като институция ще съдействаме и каквото трябва ще го направим”, каза кметът Павел Михайлов.

Проблемът с питейната вода в Брестовица засяга близо 4000 жители. В залата на местното читалище обаче се бяха събрали едва около 50-тина души. Според хората реалното решение е проектът за каскада „Въча”. Те смятат, че едва тогава в Брестовица ще пият чиста питейна вода.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина