Триметрова купа хвойна ще озари площада в пловдивското село Дедево за Месни заговезни

Автор: Plovdiv Now 6587
Триметрова купа хвойна ще озари площада в пловдивското село Дедево за Месни заговезни

Кукери и курбан предхождат Месни заговезни в Дедево. Днес в 10.30 часа започна възпроизвеждането на вековната местна традиция – тежки медни и тучени чанове, страшни пъстри маски и специални рошави костюми да поставят началото на месопустния карнавал.

84-годишният Бай Георги Терзиев, който от 40 поредни зими е водач на тукашните кукери, поведе дружината от дядовци, следвани от техните деца и внуци. Карнавалните багри, звуци и ритми ще залеят площада на селото през целия ден и ще се стекат към къщите на дедевци, за да прогонят злите сили и студа и да привлекат здравето, плодородието,  добродетелността и благотворителността.

В 15 часа черешово топче официално ще извести началото на всеобщата веселба, когато кметският наместник Иван Арамазов ще поздрави жителите и гостите на малкото родопско село с първия празник, предвестник на пролетта. Оркестър „Славяни“ с ръководител Николай Трифонов – Кочовеца ще подгрява пиршеството и игрите до полунощ. Всички дружно ще заговеят с курбан, кюфтета и кебапчета.

В 18.30 часа лумналата 3-метрова купа хвойна ще озари площада. Около огъня, символ на светлина, сила и здраве, ще се извие многоредово хоро.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина