Трескава подготовка за известен гастрономически празник в пловдивско село, очакват хиляди

Автор: TrafficNews 3458
Трескава подготовка за известен гастрономически празник в пловдивско село, очакват хиляди

Трескава подготовка за Празника на бабека и виното в Цалапица, започва след час Производителите очакват всеки, който иска да се докосне до местната кухня и традиция Официално в 10:00 и за четвърта поредна година празникът на цалапишкия бабек и вино ще бъде открит в пловдивското село Цалапица.

Събитието ще събере  гости от цялата страната, които ще се докоснат до местните традиции и кухня. Организаторите на това вкусно и пивко събитие са кметството в село Цалапица  и  НЧ „Светлина-1900“. Единственият по рода си фестивал се провежда под патронажа на кмета на община „Родопи” Павел Михайлов. Празненството ще започне на откритата сцена в Парка на селото. Към момента тече трескава подготовка на производителите, които ще се борят в състезанието за най-добър бабек и за най-добро вино.

“Тайната на добрия бабек е да го обичаш много и да го правиш с желание. Рецептата си е стара от дядовци баби. Просто с годините любовта към бабека се засилва защото вече няма такова масово производство. Тайната е да запазим тази обич към него.” Това разказа Биляна Дзивков, майка на миналогодишния победител в състезанието.

Биляна и съпругът ѝ предават занаята и на сина си Ивелин Дзивков, който с удоволствие приготвя всяка година деликатеса. Всъщност той се превръща и в миналогодишния победител в състезанието за най-добрия бабек. “Това е голяма емоция, голяма. Не съм очаквал да победя,” коментира пред TrafficNews Ивелин Дзивков. Биляна казва , че няма специфика при приготвянето на бабек.

 По думите ѝ във всяка къща вкусът е различен. Атанас Байрев е миналогодишният победител в състезанието за най-добро вино. Той поясни пред медията ни, че производството на виното, с което е взел наградата е много трудно за производство. “Целта на празника е популяризиране  на местното производство на вино и бабек.

 Това наистина даде резултат, защо, когато стартирахме през 2021 година имаше само 5 сергии, на които беше изложен бабекът. В момента техният брой е над 32. Тоест говорим за едно нарастване в желанието на хората и възраждане на традицията”, това коментира за празника кметът на село Цалапица Ивайло Данаилов . Той заяви, че днес се очакват танцовата и певческата програма да се включат 62 състава от 57 населени места. Всеки производител трябва в деня на празника да занесе домашното си производство пред комисията от дегустатори.

В нея ще участват кметът  Павел Михайлов и председателят на ОбС „Родопи“ Владимир Маринов.

Част от празника е секторът с храни, приготвени на място, а всеки посетител ще може да дегустира от готовата продукция. Организаторите се надяват през 2024 година да излязат още повече производители и всички посетители да имат възможност да вкусят и да си купят от цалапишкото мезе и вино.

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина