Съдът в Пловдив отново отряза “Холсим“ за удължаване добива в кариерата над Белащица

Автор: Plovdiv Now 6612
Съдът в Пловдив отново отряза “Холсим“ за удължаване добива в кариерата над Белащица

Автор: Соня Желязкова

Административния съд в Пловдив отново отхвърли жалба на „Холсим“ за кариерата над Белащица. Дружеството е поискало отмяна на решение на шефа на РИОСВ, с която се прекратява инвестиционното им предложение за още 15 години концесия в находището, научи trafficnews.bg

Припомняме,че инвестиционното предложение на концесионера бе обявено за недопустимо, а процедурата по ОВОС бе прекратена, след учредяване на санитарно-охранителните зони около изворите „Калоян дере“ I и „Калоян дере II“. Причината е, че голяма част от находището за добив на инертни материали попада в обхвата на защитената зона, което забранява добивна дейност край водоизточника.

По делото е била допусната съдебна експертиза на вещо лице, чието заключение е било прието без възражения от страните, а съдът му кредитирал  доверие. Експертът установил, че от общата площ на находището от над 50 000 дка, в пояс на санитарно-охранителната зона попадат 40,630 дка.

Разглеждайки фактическата и правна обстановка, магистратите посочват, че жалбата се явява неоснователна, тъй като шефът на РИОСВ е действал съобразно решение за недопустимост на директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“.

За дружеството-възложител не е отпаднала възможността да инициира нова административна процедура по ОВОС при евентуално отпадане на въведените защитени зони около изворите, посочват още от съда. Присъждат се 100лв. разноски по делото, който „Холсим“ трябва да изплати на екоинспекцията в Пловдив. Решението подлежи на обжалване пред върховна инстанция в двуседмичен срок.

Припомняме, че въпросното дело между страните се води отдавна. През юни тази година ВАС го върна на първа инстанция, след като Административният съд под тепетата отхвърли исканията на „Холсим“. Мотивът на върховните магистрати бе, че са открити нарушения при двустранното и обективно разглеждане на казуса.

Предстои да разберем дали сегашното решение на АС-Пловдив, с което се отхвърля жалбата на концесионера, отново ще стигне до Върховния съд.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина