Съдът отхвърли жалбата на кмета на Община “Родопи“ за референдума в Белащица

Автор: Plovdiv Now 7695
Съдът отхвърли жалбата на кмета на Община “Родопи“ за референдума в Белащица

Автор: Соня Желязкова

Пловдивският административен съд остави без разглеждане жалбата на кмета на Община "Родопи" срещу референдума за отделяне на село Белащица и присъединяването му към Община Пловдив, научи trafficnews.bg. Тя идва в отговор на заповед на областния управител инж. Илия Зюмбилев, който насрочи дата за провеждане на общественото допитване. Референдумът трябва да се осъществи на 17 декември 2023г., а въпросът, на който трябва да отворят жителите е: „Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от Община Родопи и да се присъедини към Община Пловдив?“.

Срещу заповедта на областният управител е постъпила жалба на 15 ноември, с която се иска спиране на предварителното изпълнение на акта, както и неговата отмяната поради незаконосъобразност.

Съдът обаче е оставил без разглеждане молбата на кмета Павел Михайлов. Съставът посочва, че искането се явява немотивирано и не може да се направи извод, че провеждането на референдум създава предпоставка за вреда на Община Родопи.

Защитата на законните права и интереси на жителите на село Белащица, осъществявана от кмета на селото, не следва да ограничава правото на жителите на селото на пряко участие в местното самоуправление чрез референдум“, мотивират се магистратите.

Определението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина