С шествия и винени конкурси община „Родопи“ ще отбележи празника на виното Трифон Зарезан

Автор: Plovdiv Now 5282
С шествия и винени конкурси община „Родопи“ ще отбележи празника на виното Трифон Зарезан

И тази година община „Родопи“ ще отпразнува Трифон Зарезан по стара традиция. Празникът ще започне още рано сутринта с шествия до лозовите масиви на територията на населените места, освещаване и благославяне на лoзите, и ритуално зарязване.

Навръх хубавия български народен празник бяло и червено вино ще се леят в Брестовица, Първенец, Брестник, Марково, Цалапица, Белащица, Кадиево, Браниполе, Крумово, Ягодово и Устина.

Най-големите чествания по традиция ще са в столицата на виното – село Брестовица. Там тържествата, посветени на винения еликсир започват още на 13 февруари с концерт, посветен на Трифон Зарезан в читалище „Съзнание- 1873“. Началото е от 18:00 часа.

Празничният 14 февруари ще започне с литургия в храм „Свети Теодор Тирон“, след което с хоругви и звук на българска гайда местните лозари и винари ще се отправят към центъра на селото за официалното откриване на празника. Начало на народните тържества в 10:30 часа ще дадат кметът на община "Родопи" Павел Михайлов и кметът на село Брестовица Мария Манолова.

След това жители и гости на Брестовица ще се съберат и в литийно шествие ще се отправят към местността „Бяло поле“ край селото. След молитвата за здраве и берекет лозите ще бъдат зарязани, както повеляват народните обичаи.

Награждаването на победителите във винения конкурс започва в 12:30 часа на площада, след което фолклорната програма на танцов състав „Тракийци“ при НЧ „Съзнание 1873“ ще допълни празничната атмосфера. Общонародното веселие ще продължи на площада с оркестър „Шевица“ с ръководител Ивайло Шопски.
С домашно червено вино и сочни мезета ще се почерпят и край масивите в Брестник. Празникът там започва в 11:00 часа в местността „Хаджи Османица“.

С хора и руйно вино ще зарежат лозята и в Първенец от 10:30 часа, Цалапица – с начален час 10:00 часа, Марково – 11:00 часа, Кадиево – 12:00 часа и Устина в 12:00 часа в местността „Стадиона“ в селото.

В Браниполе винари и гости ще тръгнат към лозовите масиви в 11:30 часа, а в Белащица и Ягодово празникът започва в 10:00 часа.
"И тази година да спазим старата традиция за плодородие и берекет на лозята", канят организаторите на празника. „Целта е да запазим и продължим един прекрасен обичай - да се отрежат старите пръчки, да се полее порязаното с вино, да се занесе питка хляб на лозето, да я освети свещеникът. Този празник е празник на новото начало, на новото вино. С него се отбелязва и краят на зимата и началото на новия пролетен сезон“.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина