Ресторантьор от Първенец разказва за битката си с коронавируса

Автор: Олга Даскалова 14566
Ресторантьор от Първенец разказва за битката си с коронавируса

Боян Чалаков е на крачка от това да се „освободи“ от 28-дневната си карантина и да се върне към нормалния си живот. В началото на май той влиза в статистиката на заразените с коронавирус у нас, като PCR тестът му отчита положителен резултат.

Младият мъж е пловдивското село Първенец, където живее със съпругата си и двете си деца. Собственик е на ресторант в Кючук Париж, а жена му е учителка. От началото на извънредното положение той остава без работа, а неговата половинка минава на онлайн обучение. И двамата спазват мерките, стоят си вкъщи и излизат само при необходимост. Въпреки това, около 8 май младият мъж вдига висока температура. Други симптоми няма, но решава да се изследва, за да е спокоен. Тестът се оказва положителен. Тествани са всички от семейството му, но той е единственият заразен. Семейството дели обща къща и с родителите на Боян, но техният резултат също е отрицателен. Въпреки това всички са карантинирани.

Боян разказва, че имал температура в продължение на 8 дни. Само в първите четири тя е била висока – около 38.6, след това е спаднала на около 37.6. Поддържал я е постоянно, като сутрин е била по-висока в сравнение с останалата част на деня. Имал е болки в гърдите и мускулите почти през цялото време, а главоболие само един ден. Заради вируса е загубил и обоняние.

За сваляне на температурата е приемал парацетамол и нурофен, а личната лекарка му е предписала антибиотик, който е взимал в  продължение на 10 дни. Веднага след приемането на по-силното лекарство е започнал да сваля температурата. Ежедневно е приемал и големи дози витамин C на прах.

„Благодарим на нашите близки, които ни помагаха и ни носиха храна през цялото време. Децата ми вече са на възраст, която разбират и се съобразяваха през цялото време. Това, за което най-много се радвам е, че не заразих родителите си, тъй като те можеше да го понесат по-тежко. В началото бяхме притеснени заради глобалните новини, но в последствие като виждаш положителния резултат се успокояваш“, разказва Боян.

Миналата година цялото семейство е изкарало грип, който е бил много по-тежък и е продължил около месец, доколкото по-лошите дни при коронавируса са били само 4-5.

Към момента Боян се чувства добре, няма тежест в гърдите. Няколко сутрини му се е случвало да има кашлица в продължение на 20-30 минути, но това е всичко, което е останало от коронавируса.

„В петък ще бъда на контролен преглед и се надявам резултатът да е отрицателен, за да може всичко да продължи по старому. Вече си мечтаем и за моренце. Трябва хората да са по-оптимистични и да не се страхуват, а тези, които имат проблеми да се пазят повече и да не излизат често. Вече съм по-спокоен, че все пак съм изградил някакъв имунитет и мога да продължа живота си“, казва Боян.

Той се надява и нещата в ресторантьорския бранш да се върнат към нормален ритъм. Разказва, че вече има резервации за абитуриентски балове, тъй като неговото виждане е, че младите хора по-малко се страхуват. Има отказани сватби през септември и октомври, като отказите са основно заради финансовите последици от коронавируса. Много от гостите от чужбина няма да могат да присъстват заради липса на отпуски или финансови причини.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина