Реставрират старинната Христова плащаница в Дедево след дарителска акция

Автор: Plovdiv Now 4997
Реставрират старинната Христова плащаница в Дедево след дарителска акция

Започна реставрацията на старинната Христова плащаница, която дълги години се е съхранявала в параклис „Свети Дух“ в Дедово/Дедево и на Велики Петък се е изнасяла за поклонение.

Реставрацията става възможна благодарение на успешно приключилата дарителска акция, продължила една година. Това бе обявено след Празничната утреня с водосвет, отслужена от Отец Димитър на празника Свети Дух в селото на 5 юни т.г.

Старинната Христова плащаница, която някога е била дарена на най-стария храм в Южните Родопи – 185-годишната днес църква „Свети Атанасий“ в Дедево, вече е в ръцете на реставраторите.

За Светинята, за която се предполага, че е над 100-годишна, ще се погрижат в Катедра „Консервация“ на Националната художествена академия в София. Според експертите, най-много е поразена тъканта – платното на плащаницата буквално се разпада, напукано е и живописното изображение.

Инициативата на Църковното настоятелство при храм „Свети Атанасий“ в Дедево за дарителска акция, свързана с реставрацията на старинната Христова плащаница, бе благословена и обявена на Духовден миналата година в храм „Свети Дух“. Тя бе широко огласена в медиите и социалните мрежи. Широк бе и откликът.

Църковното настоятелство благодари на всички дарители, живеещи и свързани с Дедево и 10-те вилни зони в околността, както и на включилите се в акцията десетки туристи и гости на селото.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина