Рангел Бизюрев пристига днес, веднага внасят искане за постоянен арест

Автор: Plovdiv Now 4161
Рангел Бизюрев пристига днес, веднага внасят искане за постоянен арест

Заподозреният за убийството в Цалапица Рангел Бизюрев ще пристигне с полет от Мюнхен днес точно в 22:45 часа, научи TrafficNews. Както вчера съобщихме обвиняемият ще бъде предаден от Кралство Дания в изпълнение на Европейска заповед за арест, изпратена от Окръжна прокуратура-Пловдив. Той ще бъде доведен на летище „София“ от екип на Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието. 

30-годишният Бизюрев е привлечен като обвиняем задочно от Окръжна прокуратура-Пловдив за това, че на 20.07.2023 г. в Цалапица, умишлено е умъртвил 24-годишния Димитър Малинов, като убийството е извършено с особена жестокост.

След повдигане на обвинението той бе обявен за издирване, а на 29 ноември 2023 г. е задържан в град в Кралство Дания. Тамошните власти го предават на България след  решение на две съдебни инстанции – на Градски и на Върховен съд, като решението на Върховния съд е окончателно. 

След привеждането на обвиняемия Рангел Бизюрев в сектор „Арести“,  Окръжна прокуратура-Пловдив ще внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. След връщането му в България се очаква и да бъде извършен нов следствен експеримент, но този път с присъствието на фактическото място, където е извършено убийството, заедно с Бизюрев.

Делото за укривателство на двамата братя Динкови трябва да стартира след няколко дни, тъй като съдията Боян Кюртов напусна системата и вече няма да практикува съдийската професия. Така процесът ще бъде поет от друг магистрат и това автоматично върна съдебният процес в начална фаза.

Майката на убития Малинов и неговите близки се молят да бъдат проведени качествени разпити на Бизюрев и цялата истина да излезе, защото според тях близнаците от Цалапица са съучастници в убийството, а не укриватели.

Какви са възможностите за протичане на делото?

Двамата братя са с повдигнато обвинение  по чл.294, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 от НК, за лично укривателство. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода до пет години. 

Ако Динкови и техният защитник адвокат Светлана Званчева отново изявят желание съдебното производство да протече по реда на съкратеното следствие, това значи, че Валентин и Борислав изцяло трябва да признаят вината си, а с това и всички факти и обстоятелства, така както са описани в обвинителния акт. При този вариант на протичане на делото, Динкови ще могат да се възползват от наказание, намалено с 1/3 от определеното. Те могат да получат ефективна присъда, която да излежат зад решетките или услована присъда. 

Съдът обаче може да реши, че иска делото да бъде разгледано по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица.  Разбира се ключов в този съдебен процес е разпитът на очаквания Рангел Бизюрев. Ако се случи така, че  Бизюрев ги уличи в "съучастие" , това производство  ще бъде прекратено и ще им бъдат повдигнати по-тежки обвинения. Причината за това е, че по закон едно лице не може да бъде съдено и за "лично укревателство" и за "съучастие" в едно престъпление. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина