Правят кариера край Първенец и Коматево въпреки протестите

Автор: Виктория Петрова 10652
Правят кариера край Първенец и Коматево въпреки протестите

Доклад на експерти от РИОСВ-Пловдив даде зелена светлина за изграждането на кариера за добив на пясъци и дребни чакъли в "Иванчова чука" - местност между село Първенец и пловдивския квартал Коматево.

Колективът от независими експерти, разработили Доклада за ОВОС, предлага да се одобри инвестиционното предложение и дава положителна оценка. Това е записано в самия доклад, като в допълнение експертите са предложили  препоръчителни допълнителни мерки за защита на околната среда и човешкото здраве.

Самият доклад за оценка на въздействието върху околната среда /ДОВОС/ ще бъде представен на обществено обсъждане на 23 септември в сградата на читалище „Съзнание 1914“, с. Първенец.

Всичко това се случва на фона на сериозно заявено гражданско недоволство. Припомняме, че в края на 2019 и началото на 2020 година имаше редица протести на граждани, които се противопоставиха срещу създаването на кариерата. Мотивите им бяха най-общо риска за здравето им и влошаването на качеството на средата за живот - въздух, пътни артерии, както и негативно влиянието върху обработваемите земи в близост. Бе събрана подписка от над 1500 душим живущи в села от Родопкста яка, които се обявиха против добива на инертни материали в близост до домовете им. Те внесоха искането с подписката в ОБС-Родопи и документът бе подкрепен от местния парламент. 

Инвестиционното намерение е на фирма „Толи” ЕООД и цели изграждане на кариера върху концесионна площ от 210 декара в "Иванчова чука" землище на с. Първенец, община Родопи. Самото землище се намира на не повече от 2 километра и половина по права линия от селото и не съществува никакво буферно съоръжение, което да предпази хората шума и запрашаването, изтъкват от Инициативния комитет, който застана срещу изграждането на кариерата. 

Собственикът на "Толи" ЕООД Тодор Воденичаров притежава част от земята, която представлява бившето летище на Първенец. Разрешение за проучване на зоната има издадено през 2011 година, а от няколко години преприемачът се бори за отдаване на концесия за кариера за добив на пясък и чакъл със срок от 35 години. Още през 2016 Воденичаров входира документи в РИОСВ-Пловдив за преценка дали е необходима т.н. ОВОС. Процедурата обаче е прекратена от екоинспекцията. Втори опит собственикът прави през 2017 и три години по-късно, а именно февруари 2020 се насрочва обществено обсъждане по проекта за кариера. То така и не се провежда с мотив заболяване на Воденичаров. 

Така въпреки сериозната обществена съпротива в края на септември все пак ще бъде проведено обществено обсъждане. 

Докладът за ОВОС и всички приложения към него са на разположение на интересуващите се всеки работен ден в Община Родопи и кметство на село Първенец, в РИОСВ-Пловдив, както и на интернет страницата на РИОСВ-Пловдив. 

Писмени становища могат да се предоставят в Община Родопи, кметство на село Първенец, РИОСВ Пловдив или на срещата за обществено обсъждане.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина