Позабравени традиции оживяват в китно родопско селце

Автор: Plovdiv Now 6498
Позабравени традиции оживяват в китно родопско селце

Несъмнено Лилково е едно от селата в “Родопи“, където се случват най-интересните събития и инициативи.  С възстановяване на местните традиции и обичаи, типични за селото и региона са се заели дейците от Народно читалище „Родопска искра 2020“.

Те реализират проект „Завещано от дядо, наречено от баба“, получил финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, чрез програма „Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство 2021“.

Целта е изграждане на приемственост, чрез емоционално съпреживяване, утвърждаване на националното самосъзнание, възпитание в дух на родолюбие и българщина. В основата на концепцията на проекта „Завещано от дядо, наречено от баба“ е създаване на възможност на участниците да се докоснат до бита, труда и ежедневието в миналото на лилковци, родопчани, посочват от читалището. Екипът му осъществи тази година пет творчески работилнички за деца и възрастни, свързани със старите занаяти, местните традиции и обичаи, а също така с трапезата, която е неделима от земята, като източник на прехрана.

Работилничка „Отгледай с любов: чиста земя – чиста храна“ се проведе през юни и октомври и запозна участниците със земеделието, засаждането и грижите за посадените култури, като за целта заниманията се проведоха на конкретно опитно поле. Стефка Кънева, земеделски производител, бе ръководител на двете работилнички.

През юли под вещото ръководство на Маргарита Момчилова, творец на пана от царевична шума и семена, децата изработиха кукли, играчки и декорации от естествени материали. С подобни играчки са се забавлявали нашите баби и дядовци научиха, а и създадоха за себе си участниците в работилничката „Играчки с душа“.

 

Четвъртата работилничка „Нишка по нишка“ през август 2022 г. включи желаещите в направата на пана от плетени на една кука, цветни шнурчета от памучна прежда и притворяването им в картина. Чрез тази изключително атрактивна и уникална техника, демонстрирана от Венцислава Великова, писател и творец на пана с конци, всеки участник се запозна с ръкоделието като част от бита на българина, използваните в миналото материали, естественото им багрене, значението на цветовете и символиката на елементите, фигурите и шевиците в облеклото и битовите тъкани на нашите предци.

През септември Димитър Балев  – ментор храни, технолог, запозна участниците във „Вкусотиите на баба“ с типичните за региона храни и начини за приготвяне – върху сач и тикла. Работилницата практически бе насочена към  приготвяне на тесто за катми и за рогатници.

През Октомви месец в Лилково се състоя импровизирана седянка, под наслов  „Лилковски заПлетени истории: Дядовата ръкавичка, бабиното шалче“. Присъстващите се захванаха с ръкоделие – плетиво.
Под вещото ръководство на Надежда Тодорова с професионална квалификация – майстор по художествено плетиво, всички се запознаха с ръчното багрене на вълнена прежда, с няколко техники за плетене и с други майсторски тънкости.

НЧ „Родопска искра 2020“  бяха организатори и на конкурс за детска рисунка „Мирен свят: Мечтая цветно!“.

 

Есенният празник на плодородието „Родопска пЕСЕН 2022“ в Лилково се проведе на 8 октомври под формата на благотворителен концерт „Лилково и приятели“ – с кауза набиране на средства за ремонт на сградата на читалището.

Кулминацията на събитията в Лилково бе на отбелязването на 110 години от обявяването на Балканската война. Поклонението пред паметника на героите от Балканската война, изложбата в двора на кметското наместничество, факелно шествие, гайдарски звуци, народни песни и танци бяха само част от честванията.

Източник: rodopi-info.com

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина