Пловдивският художник Дамян Христов прави Южно изложение в село Дедево

Автор: Plovdiv Now 7689
Пловдивският художник Дамян Христов прави Южно изложение в село Дедево

Пловдивският художник Дамян Христов прави Южно изложение в село Дедево – на 25 км южно от града на тепетата. Преди 3 лета творецът хвана гората и през третото лято, откакто се покръсти в дедевец, става ясно, че и гората го е хванала. 

За експозицията си „Южно изложение”, която се открива на 3 август от 17 часа в арт градина „Лилия“ в Дедево, Дамян Христов е подбрал 13 картини. 13 абстрактни живописни платна, в които хармоничният с природата човек може да открие своя пейзаж. Заглавията на творбите – едновременно конкретни и метафорични, препращат към идеите на художника и ориентират зрителя в неговия въображаем свят. 

Когато изпитваш влиянието на едно „Южно изложение”, когато в един следобед можеш да проведеш философски разговор за времето, няма как да не усетиш, че тук след кратък дъжд край теб прозира изцедена светлина, а под краката ти извира силна вода. В Зона 55 проблясва светулка. И всичко това подсказва, че е празник! Че това е един хубав ден, разказва с картините си художникът. 

Струва си да видите изложбата, която се открива час преди преди народен оркестър да прикани местни и гости на традиционния събор в с. Дедево . Експозицията е до края на август. 

Дамян Христов е възпитаник на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“. През 1987 г. завършва  изобразително изкуство във Великотърновския университет, а през 1989 г. – анимация във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ). Живее и твори в Пловдив. Работи в областта на графиката, живописта, скулптурата и неконвенционалните форми на изкуството. 

Има десетки самостоятелни изложби у нас и зад граница (Япония, Канада, Холандия).  Участвал е в биеналета в София, Битоля, Скопие, Габрово.  Негови творби са в частни колекции в САЩ, Канада, Холандия, Дания, Аржентина, Япония, Англия, Франция, Германия, Гърция, България.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина