За празничната церемония по откриването се събраха стотици жители и гости на Първенец. Акцент бяха пеещите фонтани, съпроводени и със светлинни ефекти. Първият концерт от пет популярни мелодии предизвика аплодисментите  и радостните възгласи на хората. Това е първата такава атракция за община „Родопи“. Фонтанът звучи и свети около 30 минути, като изпълнява класическа и друга по жанр музика.

„Искам да благодаря на всички, които работиха за идеята Първенец да има площада, който заслужава. Нека да идваме тук с настроение, да го ползваме със здраве, да му се радваме. Ползването и опазването на това красиво място трябва да бъде грижа на всички“, каза Емилия Иванова, изпълняваща длъжността кмет на община „Родопи“.

Изцяло е подменена настилката на площадното пространство, изградена  е нова сцена и лятно кино, красиви алеи и модерни съоръжения за спорт и игра на децата. Зелените площи са преобразени, поставени са нови пейки и други удобства за жителите и гостите на Първенец. Изградена е и автоматизирана поливна система.

Реновиран е и паметникът, който се намира в центъра на Първенец. Сменена е облицовката и е подновена инфраструктурата на  прилежащия площад към него.

В цялото парково пространство е изпълнено градинско и декоративно осветление.