Печени плодове с бяло вино и мед на Празника на храбринската праскова

Автор: Plovdiv Now 8566
Печени плодове с бяло вино и мед на Празника на храбринската праскова

Сладко от праскови, нектар, свежи плодове и десерт от леко карамелизирани праскови, запечени с бяло вино и мед ще покаже производителката от село Храбрино Стефка Диманова тази сряда на Фермерския пазар в Пловдив, където ще се проведе Празник на храбринската праскова. „Надявам се да стане традиционен, защото българските сортове праскови, с които в миналото нашето родопско село бе известно, от 10 години изчезнаха от пазара", казва Стефка. 

Диманова е сред младите хора в Храбрино, които продължават традицията на бабите и дядовците си в отглеждането на праскови и други овошки. "Още като дете всяко лято бях в прасковените градини на селото, берях плодовете, миех, режех, помагах в приготвянето на компоти и нектар", спомня си дамата. Днес семейството на Стефка отглежда 5 декара с праскови и над 13 дка с ябълки, круши, кайсии и череши.

Най-прочутите сортове храбрински праскови са „Мариголда", „Алберта" и „Майски цвят". С изсъхването на старите прасковени насаждения те изчезват от градините на Храбрино. „Причината е в това, че днешните подложки от слива и ябълка не издържат. Навремето подложката е била от бадем и това правеше прасковените овошки издръжливи на болести и студ", посочва Стефка и припомня, че Храбрино има отлична почва и климат за отглеждането на праскови. Освен че плодовете стават едри, те имат отлични вкусови качества.

От особена важност е, че местните градини със сочния плод са по поречието на реката, тъй като прасковата има нужда от обилна влага.

Можете да опитате плодовете, нектара и специалитетите на Стефка Диманова на 1 август от 18 до 20 часа на традиционния Фермерски пазар, който се провежда всяка сряда на алеята в парк „Бунарджик". Събитието е в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина