Паметник на Ботев откриха в Цалапица, дарител финансира проекта

Автор: Plovdiv Now 6479
Паметник на Ботев откриха в Цалапица, дарител финансира проекта

Паметник на гениалния ни поет, революционер и радетел за свобода Христо Ботев бе открит в Цалапица. Събитието се състоя в сутрешните часове на днешния ден, когато се навършват 145 години от гибелта на великия син на България.

„Човек ако не познава и не уважава историята, трудно би вървял напред. Каквото и да кажем за Ботев ще бъде малко. Затова на този ден не е нужно да  говорим с гръмки слова и да изнасяме речи. Нека да сведем глава и да си припомнил великото дело на героя-революционер”, каза кметът на община „Родопи” Павел Михайлов.  Той откри паметника, заедно с кмета на селото Ивайло Данаилов. Монументът на Христо Ботев беше осветен от отец Васил.

Събитието уважиха общинските съветници Боряна Бръзкова, Димитър Талев, Красимир Кирев и Николай Гачев, както и десетки жители на Цалапица.

Идеята за изграждане на паметника е на Йордан Гълъбов, който със собствени средства финансира проекта. Родолюбието и чувството за дълг към историята вдъхновили младия мъж да осъществи идеята си.

„Надявам се в Цалапица да има повече такива хора, като Данчо, които да мислят и да работят за родното си място. За това то да става по-хубаво”, приветсва кметът на Цалапица Ивайло Данаилов.

Ликът на Ботев е лазерно гравиран върху  черна мраморна плоча, а изображението е поставено върху голям гранитен камък. Новата придобивка е разположена  в парка, в близост до кметството  и читалището в селото. С откриването на паметника на Христо Ботев, най-голямото село в община „Родопи” става първото, в което има места за поклонение на двамата колоси в историята на България  - Ботев и Левски.

Кметът на община „Родопи”, общинските съветници Илина Вутова и Николай Гачев, кметове на населените места и представители на администрацията почетоха Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България на  всенародното поклонение, което се организира всяка година в местността „Лещенското” над село Брестовица.

След като точно в 12 часа  прозвучаха сирените – сигнал за едноминутно мълчание в памет на героите, кметът Михайлов се поклони пред делото и поднесе венец пред паметника, увековечил великото дело.  Венци и  десетки букети бяха положени от името на общинските съветници,  кметове, граждани.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина