Отхвърлиха жалбата на Георги Цанков по Закона за достъп до обществена информация

Автор: Plovdiv Now 5111
Отхвърлиха жалбата на Георги Цанков по Закона за достъп до обществена информация

Административният съд отхвърли жалбата му срещу община „Родопи“ за отказ  за искани данни за размера на заплатите на служителите в община „Родопи“

Община „Родопи“ спечели дело по Закона за достъп до обществена информация/ЗДОИ/ срещу жалба на Георги Цанков. Съдебният процес се гледа в Административен съд Пловдив, след отказ на община „Родопи“ да предостави информация за размера на индивидуалните брутни месечни възнаграждения на служителите в общината.

Цанков е поискал да му бъде предоставена справка за месечните заплати на работещите по трудови и служебни правоотношения. Информацията трябва да е изготвена в табличен вид, да съответства на утвърденото щатно разписание и поименно щатно разписание.

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов отказва да предостави данните с мотива, че  търсената информация не касае дейността на общината и изготвянето на справка не може да се квалифицира като „обществена информация“. Освен това съдържа лични данни.

С решение 1827 от 25.10.2023 година Административният съд в Пловдив отхвърли жалбата на Георги Цанков, като неоснователна.
„След като търсената информация не е обществена, тя не попада в обхвата на ЗДОИ…Нещо повече, намерението за получаване  на информация, определена като „лични данни“…..води до извод за инициирано от Цанков производство с цел събиране на сведения, свързани с интереси на заявителя, извън обхвата на ЗДОИ.

Георги Цанков е осъден да заплати разноските по делото за осъществената юрисконсултска защита. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина