От съдебната зала до кметския стол! Кой е новият кмет на община „Родопи?

Автор: Олга Даскалова 27423
От съдебната зала до кметския стол! Кой е новият кмет на община „Родопи?

Само преди седмица на кметския стол на община „Родопи“ седна нов кмет.  Павел Михайлов сложи край на 8-годишното управление на ГЕРБ, като измести досегашния управник Пламен Спасов и даде заявка да промени изцяло Родопската яка. Така само в рамките на няколко дни животът на Павел Михайлов напълно се промени – той замени съдебната зала с кметството и пое кормилото на една доста изостанала община, където от години зрее обществено недоволство по не един или два казуса.

Новият кмет е роден, израснал, а сега отглежда и децата си в община „Родопи“. Именно това го провокира да смени правото с политиката – общественият дълг към родното място. Михайлов завършва право в ПУ „Паисий Хилендарски“, а малко след това отваря и собствена кантора заедно с адвокат Ганчо Толев. Разказва, че в началото не му е било никак лесно. Двамата колеги започнали от нулата, трудно намирали клиенти и се учили в движение. Не крие, че родителите му помогнали финансово за създаването на кантората. Малко по малко нещата се наредили и двамата стъпили здраво на краката си.

Още в университета Павел срещнал и голямата си любов – съпругата му Ирина. Двамата се запознали в Първенец, а на 9 септември 2001 се оженили.

Имат две деца –  9-годишният Максим и 14-годишният Михаил. Гордият баща често ходи на футболните мачовете на по-малкия, който играе в „Ботев“, а заедно с по-големия тренира бокс. Кметът има голяма страст към ретро автомобилите, като наскоро се сдобива и с модел от 1967 година - Мерцедес  W-108. 

Именно тази кола често ще паркира пред общината следващите четири години.

Семейството обича да пътува, като това лято се насладили на екскурзия до Френската Ривиера. Децата най-много се впечатлили от музея за ретро автомобили на принц Рение III в Монако, а родителите им от уникалната френска кухня. 

От малък обича и да рисува, като казва, че като хване четката забравя за всичките си проблеми.

Типично в духа на района, в който е израснал, Михайлов е любител винар. Прави си сам виното, от собствена реколта лозя, като споделя, че тайната на доброто вино е в бъчвата, която отлежава.

В интервю пред TrafficNews Павел Михайлов разказа какво го е накарало да избере политиката и накъде ще насочи община „Родопи“ през следващите 4 години.

-Защо решихте да оставите професията си, като адвокат и да станете кмет на община „Родопи”?

-Общественият ангажимент. От много време се занимавам с политика. Живея в община „Родопи“ и виждам, че през последните 8 години нищо положително не се случва. Освен това бях поел още преди 4 години обществен ангажимент да направя нещо полезно за хората. Предишният път не можах, но сега успях.

-Каква бе разликата сега и преди четири години, когато достигнахте до балотаж и сега, когато победихте?

Помогна ми по-различната визия за развитието на общината. Другото е, че получих по-голяма подкрепа, защото на хората им омръзна да ги лъжат. Аз не крия, че има и негативен вот към вече предишния кмет Пламен Спасов, защото той първо не изпълни обещанията, които даде и на второ място нямаше никаква идея какво прави в тази община. За последния програмен период той не е привлякъл нито един лев по европейските програми.

-Ще ви липсва ли правото и съдебната зала?

Ще ми липсва, но рано или късно аз пак ще стана адвокат. Да си адвокат е призвание. Аз не гледам на това като на работа, а като на нещо, което много обичам да правя. Какво ми харесва? Всеки един казус, който е и едно ново предизвикателство. Когато се запознаеш с казуса има много неизвестни и когато започнеш да четеш съдебна практика и да навлизаш по-навътре в детайли в този казус виждаш, че има шанс едно дело да бъде спечелено, макар и в началото да не си виждал светлина в тунела. Това е страст и желание да работиш.

-Може ли да посочите първите три неща, с които ще се заемете с встъпването ви в длъжност?

-Първо искам да видя какво е финансовото състояние на общината и затова ще предизвикам ревизия. Искам да знам с какво разполагам, това е съвсем нормален подход. Искам общината да започне да участва в европейски програми, като това ще бъде моят основен приоритет.

И трето да бъда по-близо до хората, тъй като господин Спасов се беше затворил в кабинета си. А така не се управлява, трябва постоянно да си на терен и да се срещаш с хората от най-малкото до най-голямото населено място.

Вече се сблъсках и с първия по-голям проблем. Оказа се, че не е пусната обществена поръчка за твърдо гориво за общината. Поставила са ме пред свършен факт. Това засяга всички училища и детски градини в района. В същото време се оказа, че на детските градини в Марково и Брестник пелетите им свършват, а ще са необходими поне десет дни за да се изпълни поръчката. За да не стоят децата на студено се наложи аз и зам.-кметът Владимир Маринов да купим с лични средства пелети, докато се осъществят нещата с поръчката.

Как панирате да се справите с двата най-големи проблема в общината – липсата на канализация и лошата инфраструктура?

-С европейски средства, едва ли ще има много такива от бюджета, които ще мога да използвам. Първото нещо, което искам да направя е канализацията в Първенец на квартал „Терасите“. Там съм поел ясен ангажимент и искам това да се случи.  Разговарял съм с експерти за канализациите и в другите населени места. Почти няма напълно завършена канализация.

Друг проблем в общината е, че има много новодомци, които не плащат данъци. Много застъпен е проблемът в селата Марково, Белащица, Брестник и Първенец. Собствениците нарочно не си изкарват Акт 16 и така ощетяват общинската хазна. Поради тази причина ще изпратим писма до всички жители в „Родопи“, в които ще ги „помолим“ да си сменят данъчната декларация, в случаите, в които се налага, като това включва дори и тези, които са правили преустройство на домовете си.  Втората стъпка е да сформирам комисия от външни експерти и такива от общината, които ще направят огледи. Това създава проблеми и със сметосъбирането, тъй като пред къщите, които са само на Акт 14 няма контейнери, а боклукът се пълни в тези на останалите. Това трябва да се промени, ако хората изискват от мен аз да ги управлявам както трябва, трябва да направят тази стъпка.

-Какво ще предприемете относно кариерата в Белащица?

Искам да направя местен референдум и да попитам хората дали са съгласни с тази кариера. Проблемът е, че концесията на кариерата е дадена от Министерството на енергетиката, а местен референдум не може да отмени концесията, защото тя не е регионален въпрос, а е дадена от национално ниво. За това трябва да бъде добре формулиран въпросът, който да бъде зададен на хората. Например, ако бъдат попитани дали община „Родопи“ може да издава разрешителни за строеж и ПУП за тази кариера, ако хората са против, то ще ние вече ще можем да забраним такива стъпки. Самият референдум няма да отмени концесията, но той може да даде достатъчно гласност, много по-силен от протестите, които се провеждаха до момента.

За предишното управление на БСП в община „Родопи” все още се носят легенди. Всички помним как кметът не ходеше на сесии на Общинския съвет, а в администрацията бе настъпила анархия. Делата срещу Шишков продължават и до днес. С какво ще се различава Вашето управление и от това на Йордан Шишков, и от това на Пламен Спасов?

-Йордан Шишков във втория си мандат загуби мнозинството си в местния парламент и тогава неговите права бяха силно ограничени и затова и вторият му мандат не беше толкова силен, колкото първия. Аз смятам, че за едно успешно управление кметът трябва да има мнозинство. Най-голямата разлика е, че аз се казвам Павел Михайлов и съм различен човек с различни идеи.

-Как ще привлечеш инвеститори в района? Община „Марица”, а дори и Куклен вече е пример в това отношение, докато в „Родопи” трудно виждаме големи инвеститори – ще спрат ли да заобикалят „Родопи”?-

-Смятам, че трябва да се направят индустриални зони, които да развиват бизнеса. Такава може да бъде направена до летище Крумово, тъй като има всички предпоставки за това – жп линия и летище. Друга индустриална зона може да бъде направена на Околовръстното шосе.  Общината е разположена на прекрасно място – от едната страна има магистрала, а от другата летище.  Инвеститорите трябва да се привлекат и като им се предоставят общински земи на по-ниски цени, както вече направиха в община „Марица“ и резултатът е видим.

-Какво задължително трябва да се промени в община „Родопи“, кои според вас са най-големите проблеми на жителите?

-Инфраструктура, водопроводи и канализация. В селата има много стари етернитови водопроводи, които през ден аварират, а и водата не е добра за пиене. Това трябва да се направи първо, след това канализацията и накрая да се асфалтира.

-Какъв екип ще въведете в Община „Родопи” и имате ли споразумение с други политически партии за подкрепа в Общинския съвет?

Подкрепят ме общинските съветници от  "Обединени земеделци", ДПС, Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" и МК "Заедно за промяна". Нямам никакво намерение да правя промени в администрацията, разчитам, че работя с професионалисти и няма да има лов на вещици. Хората нека да си работят спокойно.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина