Наградиха с плакет родопски изследовател, написал две книги за Марково

Автор: Plovdiv Now 6897
Наградиха с плакет родопски изследовател, написал две книги за Марково

Авторът на книгите  „Марково – съдба завинаги“ и „80-годишен юбилей на футболната игра в Марково“ Йордан Семерджиев получи почетни отличия от кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов и кметът на село Марково Десислава Терзиева. В навечерието на 24 май повод за церемонията беше краят на едногодишния труд на изследователската страст на Семерджиев и неговата дъщеря Бисерка Семерджиева. Специално дарено от тях табло, разположено в сградата на кметството, от днес ще разказва на всички жители и гости историята на село Марково, както и ще дава информация за най-важните културни, религиозни и исторически забележителности в региона.

Тържеството откри кметът на село Марково Десислава Терзиева.

„Изключително съм горда, че в Марково живее толкова бележита личност, каквато е Йордан Семерджиев. Макар да не е родом от селото, той работи с душа и сърце за популяризиране и развитие на нашето населено място. Изравя от пепелта на забравата документи, факти и сведения за неговата история, за общественици и просветители. Той е автор на първата музейна сбирка не само в Марково, но в цялата община „Родопи“. Възхищавам се и изпитват огромен респект към неговата дейност“, каза Терзиева.

Веднага след това думата бе предоставена на кмета на общината Павел Михайлов, който връчи почетен плакет на Йордан Семерджиев.

„ Хората и държавата се нуждаем да познаваме своята история. С вашата краеведска дейност вие правите именно това – припомняте, анализирате, откривате. Благодаря ви, че в този си труд излизате извън пределите на своето родно място – село Павелско, за да разкажете за миналото на  Марково и да  разкриете  неизвестни страници  за това население“, каза в своето обръщение кметът Павел Михайлов и връчи почетен плакет и благодарствено писмо към дейността на родопския изследовател.

По предложение на кмета на село Марково и НЧ „Алеко Константинов“ Йордан Семерджиев беше номиниран за най-високото отличие на община „Родопи“ , което се връчва за изключителни заслуги към развитието и популяризирането на общината – „Почетен граждани на община „Родопи“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина