Надиграване между танцови състави вдигна Брестовица на крака

Автор: Plovdiv Now 9214
Надиграване между танцови състави вдигна Брестовица на крака

В събота на 19 октомври, в салона на читалището в село Брестовица, под егидата на кандидата за кмет на община „Родопи“ Георги Цанков, се състоя първото издание на фолклорното надиграване “Тъпан бие, хоро се вие”. Участваха местни танцови състави от селата в община „Родопи“: танцов състав „Тракийци“ от село Брестовица, танцов състав „Тракийска магия“ – село Златитрап и фолклорен танцов състав „ Жарава“ от село Първенец.

Като във всяко истинско надиграване и тук имаше регламент със задължителна и волна програма. Според задължителната програма съставите трябваше да изпълнят по едно тракийско хора, а според волната програма – хоро по избор.

Авторитетното жури беше повече от впечатляващо със състава си, в който личаха имената на професионалистите маестро Мария Кисьова - ръководител на Детски Танцов Състав „Дилянка“ и проф. Тодор Киров - декан на катедра в АМТИИ – Пловдив, които заедно с Георги Цанков и Красимир Фотев - кандидат за кмет на Брестовица от коалиция „Обединени земеделци“, внимателно следяха изявите на сцената, за да бъдат стриктни в оценките си.

Гости на фолклорното надиграване в Брестовица бяха дует Краси и Гери Кацарови, които освен авторски песни изпълниха и много от популярните и обичани шлагери на формация „Тоника“ и певицата Тони Димитрова.

Специален гост на събитието бе малката звезда Никол Петковска – носителка на първа награда от Международния фестивал на изкуствата за деца и младежи „MAGIA ITALIANA“, който се провежда в град Римини, Италия.

Инициаторите и домакини на хороводското надиграване в Брестовица – кандидатът за кмет на община „Родопи“ Георги Цанков от коалиция „Обединени земеделци“, кандидатът за кмет на Брестовица инж. Красимир Фотев и кандидатите за общински съветници от коалицията получиха поздравления за добрата инициатива от жителите на селото.

В разговори с брестовичани Георги Цанков обясни, че са избрали тази форма за среща с избирателите в селото, с която хем хората ще се насладят на магията на българските народни танци, хем самодейните състави в общината ще получат подкрепа за труда си.

На въпрос на жителка от селото, дали тази прекрасна инициатива не може да прерасне в ежегоден танцов фестивал Георги Цанков отговори, че ще положи всички усилия това да се случи.  

След края на надиграването и оценките на журита и публиката всеки от танцовите състави получи заслужена награда.

Освен предвидените според регламента награди, танцовите състави получиха и грамоти, които бяха връчени от Красимир Фотев и Георги Цанков.

На финала на надиграването всички състави спонтанно се хванаха в общо хоро, а част от публиката не издържа и много хора водени от емоциите си скочиха на сцената хващайки се на хорото.

Купуването и продаването на гласове е престъпление! 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина