Над 40 малки лазарки обиколиха пловдивските села Първенец и Марково СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 16011
Над 40 малки лазарки обиколиха пловдивските села Първенец и Марково СНИМКИ

Над 40 лазарки напълниха улиците на пловдивските села Първенец и Марково на Лазаровден. Точно както повелява обичаят още от сутринта момичетата, окичени с върбов венец и пременени с народни носии, започнаха своята обиколка.

Най-малките лазарки са около 6-годишни, а най-големите са на 14. Децата бяха с кошница в ръка кошничка, в която събраха суровите яйца, с които бяха дарени.

Ритуалът в Първенец започна с посещение в църквата "Св.Фотиния", където свещеникът благослови девойките. От там лазарките тръгнаха по къщите в селото, и пяха песни за здраве и плодородие.

В Марково децата обикалят от 10 до 17 ч. като пеят песни и огласят цяло село минават почти през всички къщи. Обядваха в църквата на селото, която им осигури напълно безплатно обяд, съобщи наш читател.

Едно незабравимо преживяване както за децата така и за всички жители и гости на селото.

Лазаровден е един от големите християнски празници и е винаги в събота преди Великден. Традициите повеляват девойките да обикалят домовете и да наричат за здраве. Смята се също, че Лазаровден отбелязва порастването на момичето и превръщането и в жена. Ергените са ходели да искат ръката на своята избраница именно на Лазаровден.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина