Мини сметища в “Ориндж Каунти“ в Марково: Кой ни е виновен, когато създаваме кочина?

Автор: Виктория Петрова 5088
Мини сметища в “Ориндж Каунти“ в Марково: Кой ни е виновен, когато създаваме кочина?

Мини сметища се образуват в "Ориндж каунти" на Пловдив. Вилната зона на село Марково отново осъмна с купчина разпилени боклуци от всякакво естество - покъщнина и строителни отпадъци препълват кофите са боклук. След като капацитетът им бъде преизпълнен, изхвърлящите пристъпват към пространствата около казаните, като превръщат зоните в грозни и токсични сметища, съставени вече както от чисто битови отпадъци, така и още купища ненужни вещи - матраци, шкафове и т.н.

Възмутени граждани сигнализираха за отблъскващата гледка, която преди всичко обаче представлява безочливо замърсяване на околната среда. 

Оказва се, че подобни боклучави камари не са прецедент за летния сезон в Марково. Дали обаче проблемът опира до институциите или е на страната на човешкия фактор. 

Наш репортер потърси за коментар кметът на Марково Пламен Кабаков, който обясни, че е запознат с проблема, но десетки пъти е отправял апели и е предоставял информация на живущите как да процедират в подобни ситуации. 

Всъщност в горната част на вилната зона на Марково има регистрирани точно 15 души. Всички останали къщи не са въведени в експлоатация и съответно заплащането на данъци е само за земеделски земи.

"90% от къщите в района не са актувани с акт 16, което автоматично значи, че собствениците им не плащат необходимият данък смет", поясни Кабаков. 

Въпреки това, кофи за смет са осигурени, а тяхното изпразване се осъществява два пъти седмично - понеделник и четвъртък. Дните са подбрани стриктно, тъй като затварят непосредствено цикъла по масово пристигане на хората за уикенда. 

В района има няколко казана за смет, като боклуци от битов тип се изхвърлят както от отсядащите в къщите наоколо, така и от туристите. Масово замърсяването обаче се причинява от изхвърляне на покъщнина и строителни отпадъци в кофите за смет и районите около тях, което обаче е строго забранено от закона. Така създателите на кочината се явяват груби нарушители по смисъла на закона. 

От друга страна изхвърлянето на големи предмети и отпадъци от къщите е спомогнато от кмета на селото. 

"Предупредил съм всички местни жителите, че когато започнат ремонт или искат да изхвърлят покъщнина, трябва да се обърнат към кметството. Подсигурили сме напълно безплатно извозване на отпадъците, като за целта сметосъбиращата фирма ни дава специални гондола-контейнери", обясни пред медията ни Кабаков. 

Той отново отправи апел към всички, които извършват дейности по строителство или облагородяване на къщите, да се обърнат към него за съдействие във връзка с боклука. Той обясни, че безплатното извозване на извънгабаритната смет се е превърнали в практика и че има десетки положителни примери, за отговорни хора, които процедират именно по този начин. 

От друга страна кметът беше категоричен, че гражданско самосъзнание трябва да се проявява на всички нива. Това означава реципрочно, когато местни видят нерегламентирано изхвърляне на боклук да сигнализират, за да може на нарушителите да бъдат наложени санкции. Глобите със сигурност действат възпитателно и биха предотвратили до голяма степен подобни явления. 

"Не бива една кола или една личност да причинява подобен дискомфорт на всички съвестни жителите", обясни кметът и беше категоричен, че за съжаление масово хората хвърлят отпадъците си къде ли не. 

Кабаков обясни, че подобен проблем е имало и в по-долната част на вилната зона, където към момента са регистрирани 84 души в официално актувани 110 къщи. Там са били раздадени персонални кофи за смет. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина