Майстори си мерят баниците в пловдивско село

Автор: Добринка Димова 10481
Майстори си мерят баниците в пловдивско село

Всички големи празници у нас са неизменно свързани с баницата. От стари времена тя събира семейството около софрата, но и до днес не е загубила символичната си сила. Група ентусиасти от пловдивското село Марково са решили да съхранят кулинарните традиции на своите баби и да премерят сили в приготвянето на баница. Надпреварата ще се състои на 19 декември от 18 ч. в Младежкия клуб на пловдивското село Марково. Участниците във вкусното състезание ще бъдат оценявани в пет категории: „Най-вкусна солена баница”, „Най-вкусна сладка баница”, „Най-нетрадиционна баница”, „Най-млад участник” и „Баш майстор на баницата”, а за най-добрите ще има и награди.

Конкурсът е първият по рода си в селото. Организаторите - читалище „Алеко Константинов” и доброволци, обаче се надяват да се превърне в традиция. Кметът на Марково Десислава Терзиева, кметът на Община Родопи Павел Михайлов и главният готвач на Парк и Спа Хотел Марково ще бъдат част от журито, което ще оценява баниците. „Целта ни е да се получи един празник, който да събира хората и да им показва българските традиции”, обясни Мария Карастоянова, един от доброволците в инициативата. Нейната идея е да предизвика и членовете на журито да направят по една домашна баница. И те, и участниците ще споделят своите тайни за приготвянето на вкусното ястие.

Желаещите да се включат в състезанието трябва да заявят участие в читалището на село Марково до 17 декември. Оценяването ще е напълно анонимно. Всяка тава ще бъде представена пред журито само с номер, за да се гарантира пълната безпристрастност.   

Входът за състезанието ще е безплатен. В Младежкия клуб ще бъде поставена кутия за дарения, в която всеки ще може да пусне желаната сума. А парите ще бъдат използване за закупуване на украса за селото. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина