С факелно шествие и гайдари отбелязват 110 години от Балканската война в Лилково

Автор: Plovdiv Now 12426
С факелно шествие и гайдари отбелязват 110 години от Балканската война в Лилково

На 5 октомври 2022г. от 19:00 ч. в с. Лилково пред сградата на НЧ „Родопска искра 2020“ с факелно шествие и гайда официално ще бъдат открити честванията по повод 110 години от обявяването на Балканската война. Те се провеждат под патронажа на кмета на Община "Родопи" г-н Павел Михайлов.
3а първи път пред публика ще бъде представена и съвместната изложба на НЧ "Родопска искра 2020", Държавен архив - Пловдив и Регионален етнографски музей - Пловдив.
Тя включва 20 платна с архивни снимки и текстове, запознаващи ни със събитията, последвали 5 октомври 1912г. Събития на героизъм, чест и патриотичен дълг, пряко свързани със с. Лилково и връх Модър, гранични райони в онези времена!
Програмата на честванията включва още множество мероприятия, като официалната част ще се състои на 8 октомври 2022г. /събота/ и предвижда: панахида и благодарствен молебен в памет на загиналите в Балканската война; издигане на националния трибагреник; откриване на паметна плоча на капитан Челбов – ротен командир на 21-ви пехотен Средногорски полк; тържествени слова; гражданско преклонение пред паметта на загиналите; възстановка на събитията от 5 октомври 1912 г., представени от комитет "Родолюбие"; открит урок по история; прожекция на документален филм и тържествена заря.
Паралелно с официалните събития на 8 октомври, читалището организира и съпътстваща програма, включваща празник на плодородието "Родопска пЕСЕН 2022", под формата на празничен благотворителен концерт "Лилково и приятели" с кауза набиране на средства за ремонт на сградата на читалището. За концерта са заявили участие: ансамбъл "Тракия, гласовитият певец Наско Терзиев, солистът на БНР - Любомир Петков и солисти на ансамбъл "Българе" - Стефан Янев, гайдарски състав към архиерейско наместничество - гр. Асеновград с ръководител майсторът на родопската гайда - Стефан Янев, както и още много други участници - приятели на читалището. Концертът с програма над 2 часа е с вход 5 лв.
Ще бъдат представени и творбите от конкурса за детска рисунка "Мирен свят: Мечтая цветно!", както и събитие, реализирано с финансовата подкрепа на Национален фонд култура - "Отгледай с любов: чиста земя - чиста храна!

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина