Кметът на “Родопи“: Наричаме 24 май най-светлия, най-българския ден!

Автор: Plovdiv Now 5491
Кметът на “Родопи“: Наричаме 24 май най-светлия, най-българския ден!

Кметът на община "Родопи" поздрави съгражданите си, преподавателите, дейците на културата и учениците за днешния празник 24 май. Ето какво гласи неговото приветствие:

Уважаеми съграждани,

Уважаеми преподаватели, представители на културните институти и творческите формации,

Скъпи ученици,

Само един е празникът, който предизвиква у всички вълнение, гордост и радост, че имаме привилегията да живеем, учим, творим, чувстваме и мислим като българи - на свой език, със своя писменост и книжовност.

Наричаме 24 май най-светлия, най-българския ден. Защото нашите букви са нашата идентичност и нашият принос за многообразието на европейската култура. Те са българското културно наследство, съхранено от нашата държава от далечни векове до днес.

Днес ние изразяваме своята заслужена гордост, самочувствието си, че „и ний сме дали нещо на света”.

Винаги на 24 май вълнението е разбираемо и празнично очаквано. Почитта и смирението, с които ни зарежда Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност  са необясними, но всеки от нас ги усеща дълбоко в душата си.

24-ти май е личен празник за всеки един от нас  – от спомена за първата научена буква до книгата, която за първи път ни е развълнувала. Няма българин по света, който да не се вълнува щом чуе химна „Върви, народе възродени“ и да не се почувства горд, заради празника, народността и своя език.

Община „Родопи” има заслужено основание да се гордее със своя принос към просветното дело, към културата и духовното израстване на поколения българи. Качественото образование, развиване на таланти и културно наследство, което пазят читалищата на територията на нашите населени места, десетки  успешни деца и млади хора, творци и духовни водачи.

Нашата благодарност и уважение е за учителите, които ни образоваха, зададоха посоката, за да извървим пътя си смело и с достойнство, и за всички хора на духа, които ни разбраха по-добре от самите нас и въплътиха мислите ни в слово и изкуство.

И 24 май е онзи връх в календара на всяка година, когато сме длъжни това да си го припомняме.

Уважаеми преподаватели, пожелавам ви все така с любов и внимание да продължите да извършвате великата си мисия – да образовате нашите деца, бъдещето на България. Нека творческият ви устрем бъде възнаграден, чрез успехите на вашите възпитаници. А вие ученици, обичайте, ценете и пазете своя език и култура.

Днес е денят, в който се обръщаме и към всички самоотвержени дейци на културата, към творците ни, към музейните, читалищни и библиотечни експерти и работници. Вие осмисляте не само битието ни с красотата и изразителните средства на различните изкуства, но градите българската култура като оставяте следа във времето, че сме съществували.

Никога не са достатъчно думите на внимание, които на 24 май заделяме към учителите – ветерани, които днес празнуват с особено вълнение. Поклон пред вас и нека се радвате на здраве и уважение!

И поклон пред онези, които вече не са сред нас, но завинаги остават като просветители, записани в историята на нашата община.

Желая на всички ви здраве, вдъхновение и устрем към още наука и духовни измерения!

Нека пазим духовните и културни ценности на нашите предци, защото те са в основата на съхраняването на българската идентичност!

Честит празник на словото, на духа, на културата!

Павел Михайлов

Кмет на Община „Родопи”

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина