Храмов празник и събор в Първенец и Браниполе, раздадоха над 150 кг риба

Автор: Plovdiv Now 19380
Храмов празник и събор в Първенец и Браниполе, раздадоха над 150 кг риба

Храмов празник и събор на селото празнуваха в Първенец и Браниполе.  По традиция жителите на двете села честват своя празник на в деня на Св.Св.Константин и Елена.

 Кметът на Община „Родопи” Павел Михайлов, който е родом от Първенец, посрещна десетки гости . Тържеството уважиха заместник-кметът Борислав Инчев, председателят на общински съвет „Родопи” Георги Цанков, кметове на населените места от общината, общински съветници, партньори.

Десетки хора бяха дошли в местността „Лесопарк” над Първенец,  за да се видят с близки и приятели, да споделят обичта си към родното си село и да напълнят душите си с добро.

Празникът на  Първенец откри кметът на селото Ренета Плевнелиева, която поздрави жителите и гостите.  Кметът на община „Родопи”  Павел Михайлов пожела здраве и  никога да не прекъсва столетната традиция.

Заради пандемията от коронавирус миналата година в Първенец нямаше  събор по случай храмовия празник на църквата „Св. св. Константин и Елена“, който е и празник на селото. Днес обаче отново сме заедно, ще посрещнем гости от близо и далеч и ще усетим колко прекрасно е да бъдем заедно. Благодаря ви, че уважихте тържеството.  Нека традициите продължават и духът да не угасва”,каза кметът Павел Михайлов и пожела  весел празник.

„Божията помощ да закриля селото и неговите жители”, пожела и отец Ерм. Той отслужи молебен за здраве и благослови курбана, с който нагостиха всички гости на събора.

Над  150 килограма риба, специално наречена за празника, бяха раздадени за здраве. За присъстващите беше приготвен и постен курбан.

 За жителите и гостите на събора беше представен концерт на децата от състава за народни танци  „Жарава” към НЧ „Съзнание” в село Първенец. За доброто настроени на присъстващите се погрижи оркестър „Чановете”, а формация „Етноритъм” пресъздаде красотата на народните танци.

Час преди празника в село Първенец кметът Павел Михайлов, заместник-кметът Борислав Инчев и  председателят на ОбС „Родопи” Георги Цанков гостуваха в Браниполе. Храмовият празник в селото  започна с литургия и водосвет в двора на едноименната църква „Св. Св.Констанин и Елена”, където  присъстващите запалиха свещ и се помолиха за здраве.   Домакин на събитието беше кметът на селото  Даниела Стоилова. На тържествената церемония присъства и общинският съветник Кера Тошева. Всички се включиха и в раздаването на курбана от риба в двора на църквата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина