Фекални води текат от години в пловдивско село

Автор: Plovdiv Now 7688
Фекални води текат от години в пловдивско село

Вече три години фекални води текат по улица в пловдивското село Белащица и решение на проблема няма. Ситуацията е бедствена според живущи в близост до зловонието. 

Фекални води  периодично потичат по улица „Възраждане”. Причината е септична яма, в която се събират обратните води от жилищен блок, построен преди 40 години. Блокът се намира на 300 метра нагоре по улицата.

„Мизерията е голяма. Да, решихме да направим лабораторни изследвания, в които излязоха абсолютно всички патогенни микроорганизми. Така че това наистина е много опасно.", разказва местният жител Павел Кръстев в ефира на БТВ.

Жителите на Белащица искат съоръжението, причиняващо теча да се премахне. Вече три години проблемът се задълбочава заради повредена ревизионна шахта.

„Реално тука преди имаше ревизионна шахта преди по нараждане на зам. кмета да се засипе тази дупка. И тука продължават да избиват фекалните води.", разказва Тодор Токов от село Белащица.

От община Родопи потвърдиха, че ямата е напълно законна и затова не може да бъде премахната. Но трябва да бъде обезопасена.

„Вече се оформи  мнение кметът да издаде заповед собствениците за конкретни  строителни дейности какво трябва да се направи за ямата. Не само да бъде почистена! Тя трябва да бъде охранена, да бъде ремонтиран надеждно и добре този капак, който затваря тъй наречената „ревизионна шахта", казва главният архитект на общината Атанас Недевски.

Обитателите на блока обаче са категорични, че нямат вина за ситуацията. Според тях въпросната шахта  е повредена преди години при полагането  на кабел с високо напрежение.

„Трябва да стигнем до съд. Ние няма как да ремонтираме нещо и да заплатиме немалка стойност за нещо, за което ние нямаме вина. Ние не сме прекарвали този кабел.", заявява домоуправителят на жилищния блок Васил Василев.

„Гледали сме плановете. Писали сме писма до „И Ви Ен” да обяснят как така кабелът е прекаран през ямата.", казва архитект Атанас Недевски.

От „И Ви Ен” уточниха, че са поставили кабела преди 10 години със съгласието на общината. Преместването му може да стане, само след като бъде заплатено от този, който ще прави ремонта на ямата. 

Междувременно районната прокуратура започна проверка дали държавата и общината са реагирали адекватно по казуса.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина