Дечица от Белащица пресъздадоха тайнството на Благовещение

Автор: Plovdiv Now 6137
Дечица от Белащица пресъздадоха тайнството на Благовещение

Благовещение дойде в община „Родопи” с децата от село Белащица. С празненство в църквата „Св.Св. Козма и Дамян” второкласниците от ОУ „Пенчо Славейков” посрещнаха идването на пролетта и благата вест за  раждането на Спасителя.

Гости на събитието бяха кметът на община „Родопи” Павел Михайлов, заместник-кметовете Емилия Иванова и Борислав Инчев и общинската съветничка Величка Стоичкова.

В продължение на няколко месеца малките възпитаници от групата  на г-жа Петкова по извънкласната форма на обучение „ Християнско семейство” проучват традициите и ритуалите за този християнски празник. Облечени в традиционните одежди за онова време, в Божия храм пред своите гости, с много старание и желание  малките артисти изпълниха песни и стихове, представиха  сцена  за Въведение Богородично и отправиха благопожелания за здраве и плодородие.

„Благовещение или Благовец е пролетен празник, който се свързва с пробуждането на природата. Благовещение е празник на надеждата и вярата в доброто. На този ден Архангел Гавраил донася благата вест на Дева Мария, че ще роди Божия син Иисус Христос”, разказа кметът Павел Михайлов. Той поздравиха децата  и им пожела днес да са щастливи и усмихнати, за да е така през цялата година. Михайлов благодари на учители и родители, че възпитават децата в българските традиции.

„Да се радваме и пазим детския  глъч и смях, защото това е най-голямото щастие, което имаме. И ние ще правим всичко, което зависи от нас, като ръководство за прекрасните  деца на община „Родопи”. 

Отец  Мирослав   подари на децата учебник по вероучение от името на Пловдивската митрополия, а църковното настоятеелство беше подготвило сладка почерпка за малките артисти.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина