Белащица няма да напусне община „Родопи“

Автор: Plovdiv Now 3477
Белащица няма да напусне община „Родопи“

Белащица няма да напусне община „Родопи“ и няма да се присъедини към община „Пловдив“. Активността, съобщена от Общинската избирателна активност към 20ч. показва, че референдумът пропада, тъй като в него са гласували едва 15,93% от имащите право на глас. До трите секции са отишли общо 276 души от 1733, които имат право на глас. За да бъде референдумът валиден, трябва гласовете си да са дали 40 на сто от населението. 

По искане на инициативен комитет беше назначен референдум със заповед на областния управител Илия Зюмбилев, като преди това общинският съвет на Пловдив гласува приемането на селото, а от община "Родопи" бяха против.

Въпросът, на който трябваше да отговарят жителите на населеното място, беше: "Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от община "Родопи" и да се присъедини към Пловдив?".

„От 1734 жители, имащи право на глас, гласуваха 276, а едва 126 гласуваха с "да". 149 човека гласуваха против присъединяването. 1459 белащенци казаха "НЕ", като не отидоха до урните. 693 гласа бяха необходими за кворум“, написа кметът на община „Родопи“ в профила си във Facebook.

Този референдум повтаря резултатите отпреди 11 години, когато село Ягодово беше изправено пред същия въпрос. Тогава от 2800 имащи право на глас, едва 705 човека отидоха до урните.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина