13 банди от цял свят ще свирят в село Устина, събитието е фестивал “без отпадък“

Автор: Plovdiv Now 8354
13 банди от цял свят ще свирят в село Устина, събитието е фестивал “без отпадък“

Организаторите на десетото издание на фестивала за независима музика Electric Orpheus са се ангажирали да прилагат визията „Без отпадък“ във всички инициативи, съпътстващи тридневния музикален купон в полите на Родопите. За посетителите на събитието от 21 до 23 юни ще бъдат осигурени чаши за многократна употреба, както и картонени чаши, които ще се събират за рециклиране.

Electric Orpheus очаква посетители от България и региона, които ще се срещнат с 13 независими музикални банди и изпълнители от цял свят. За пети път фестивалът се провежда на територията на Вила Юстина в село Устина, близо до Пловдив. За гостите се предлага безплатен къмпинг и съпътстваща инфраструктура, както и съпътстващи събития и работилници за гостите и техните деца. На място ще се предлагат храни и напитки, пазар за музикални сувенири, размяна на плочи от винил, както и дегустации на български вина, чешка и немска бири, коктейли и гурме кухня. Входът за фестивала е със символична такса от 4 лв. Събитието е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Част от предлаганите на място храни ще бъдат в картонени тарелки и с дървени прибори. Не се толерира предлагането на храна и наливни напитки в пластмасови опаковки за еднократна употреба. Отпадъците на къмпингуващите и на гостите на фестивала също ще се събират разделно и ще бъдат предадени за рециклиране. По време на фестивала ще бъдат проведени и работилници за рециклиране и изработка на пластмасови значки. Всички посетители ще бъдат информирани и насърчавани да спазват за правилата за опазване на чистота по време на фестивала.

Усилията ни да организираме събитие без отпадъци са естествено продължение на промяната в културата на хората и желанието ни да пазим чиста природата и средата, в която живеем. Знаем и че сред адуторията на фестивала има много хора, които следват принципите на Zero waste в ежедневието си.  Наш дълг е да популяризираме културата на отговорното потребление и чистотата. Хубавото е, че вече има все повече заведения и събития, които насърчават гостите си да намаляват отпадъците и да рециклират това, което е възможно. Да пазиш чисто трябва да бъде естествена част от фестивалната култура. Благодарим на приятелите ни от платформата за чиста среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“,  които ни вдъхновиха и ни помогнаха да организираме по-чист фестивал“ – казва Николай Костиков от Electric Orpheus.

Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е партньор на Electric Orpheus. През последните два месеца организацията помогна на шест големи събития в Европейската столица на културата Пловдив да намалят отпадъците си. Сред тях са Маратон Пловдив, Капана Фест, седмицата за насърчаване на физическата активност и спорта MOVE Week, Plovdiv Food Park Festival.

Новини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина