Утре град Раковски посреща папа Франциск! Обзор на деня СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 9912
Утре град Раковски посреща папа Франциск! Обзор на деня СНИМКИ

Негово Светейшество папа Франциск пристигна днес в София с папска свита, съставена от 35 души - най-висши представители на Светия Престол. Нивото на делегацията е още по-високо от обичайното за такива посещения и в нея са: държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, който отговаря за Католическа църква в България и неведнъж е посещавал страната ни, кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на единението между християните, архиепископ Едгар Пеня Пара, заместник-държавен секретар - с ранг вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за отношенията с държавите - с ранг министър на външните работи, монсиньор Гуидо Марини, главен церемониал майстор на Папските литургични чествания, координаторът на папските пътувания монсиньор Маурицио Руеда и др.

По време на апостолическото си пътуване в София папа Франциск беше посрещнат на летище София от министър-председателя Бойко Борисов. След това той проведе среща с президента Румен Радев, гражданското общество и дипломатическия корпус.

Българският държавен глава и Светият отец отдадоха почит към знамената на България и на Ватикана. Прозвучаха и химнът на България "Мила, Родино" , както и папският химн и марш.

Радев посрещна Негово Светейшество на червения килим. Поздравиха го председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, външният министър Екатерина Захариева, кметът на София Йорданка Фандъкова . Всички дами бяха в черно, както изисква протоколът на Ватикана. Светият синод на БПЦ беше представен от митрополит Антоний, а сред посрещачите беше и бившият премиер Пламен Орешарски. По-късно се появи и Симеон Сакскобурггонски.

Президентът подари на своя гост ръчно изработено разпятие с резбовани флорални мотиви, които се вплитат като детайли в централна част на българския възрожденски иконостас.

Материалите, върху които е резбовано разпятието, са стогодишен орех, както и кестеново дърво. Изработката е характерна за художествената школа от района на град Банско в началото на 19 век.

Главата на Римокатолическата църква се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Синодалната палата, след което проведе тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм „Свети Александър Невски".

Папа Франциск и патриарх Неофит си размениха подаръци. Домакинът получи богато инкрустирана книга, посветена на Св. Павел, като корицата й е украсена от кръст със скъпоценни камъни. Българският патриарх подари картина на храм-паметника "Св. Александър Невски”.

На срещата участие взеха Техни Високопреосвещенства Плевенски митрополит Игнатий, Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум, Старозагорски митрополит Киприан и Врачански митрополит Григорий и Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, както и Негово Величество цар Симеон II.

Точно в 13 ч българско време папа Франциск произнесе на пл. „Свети Александър Невски" неделната молитва „Царице небесна". Това е първото основно събитие със Светия отец, на което можеха да присъстват граждани и гости на столицата. „Царице небесна" всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят.

Молитвата към Света Богородица носи името „Царице небесна" в периода след Великден, докато в останалото време се нарича „Ангел Господен". Докато папа Франциск я произнасяше, на сцената на пл. „Св. Александър Невски" беше изложена икона на Месемврийската Богородица, любима на папа Йоан XXIII или т.нар. Български папа – Анджело Ронкали. Почти 10 години - от 1924 до 1935 г. той е бил в България като апостолически легат. Папа Франциск се помоли пред иконата на Месемврийската Богородица и прочете своето размишление, посветено на неделното Евангелие, както и на посещението му в България. 

Второто основно събитие със Светия отец, на което можеха да присъстват гражданите, бе неделната литургия на пл. „Княз Александър Първи". Това бе най-масовото събитие с участието на Светия Отец, като на него присъстваха над 8000 души. Литургията представлява традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна, са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания.

На 6 май папа Франциск ще посети бежанския център „Враждебна", след което в град Раковски ще проведе света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата „Пресвето сърце Исусово". Първото причастие е паметен ден за децата католици, а този път те ще бъдат със самия папа. На площада пред църквата ще има около 2000 души.

С част от католическата общност Светият отец ще се срещне в църквата „Св. Архангел Михаил" в Раковски. Всички хора, които искат да видят папата, ще трябва да заемат местата си от автогарата до площада пред църквата „Пресвето сърце Исусово”  в квартал „Ген. Николаево”,  не по-късно от 9:30 часа. Папата ще пристигне около 10:30 часа, а в 11:15 часа се очаква да започне светата литургия  и първото причастие на около 200 дечица. По време на служението в църквата ще могат да влязат 750 души. В това число децата и родителите им, както и други граждани, които са получили пропуск.

Големи видеостени отпред ще излъчват случващото се в църквата. Около 14:30 часа  се очаква да започне придвижването на главата на Римокатолическата църква от  кв. „Ген. Николаево” към  квартал Секирово в църквата „Архангел Михаил”. Папа Франциск ще измине пътя с папамобила. Бе обърнато внимание, че по време на предвижването на папамобила по бул. „Георги С. Раковски”, ще има много свободно място между двата квартал и хората ще могат да зърнат папата.  

Влизането и излизането в Раковски след 9:00 часа на 6 май ще става само през входа на Шишманци и Брезово.

Припомняме, че в града ще се въведе временна организация на движението на 6 май, когато ще е височайшето посещение, както и на предишния ден. Ще бъде ограничено и работното време на всички търговски обекти в зоните за сигурност.

Посещението на папа Франциск у нас ще завърши със събитието за мир на пл. „Независимост" в София. Тогава Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители различни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли, символ на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози, символ на България.

Папа Франциск ще бъде и изпратен от премиера Бойко Борисов на 7 май сутринта.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина