Училище в Марково грабна голямата награда за здравословно хранене, училище в Белозем е на второ място

Автор: Plovdiv Now 171
Училище в Марково грабна голямата награда за здравословно хранене, училище в Белозем е на второ място

Програма „Нестле за по-здрави деца“ отличи 4 най-активни училища в първата фаза от проекта. Училищата получиха парични награди, които да бъдат използвани за подобряване на материално-техническата база и изграждане на полезни хранителни навици и активен начин на живот в учениците им.

Голямата награда бе връчена на ОУ “Св.св. Кирил и Методий“ от село Марково, община Родопи, област Пловдив. Наградата е на стойност от 10 000 лв. и ще даде възможност на ОУ “Св.св. Кирил и Методий“ да изгради пикник зона, както и място за неформално общуване между учениците. 

Второ и трето място спечелиха съответно столичното 40 СУ „Луи Пастьор“  и ОУ „Гео Милев“ от село Белозем. Те получиха парични награди на стойност 2 000 и 1 000 лв., с които да закупят спортни стоки и учебни пособия за своите възпитаници, с които да се подобрят условията за физическа активност и отдих, както и да се повишат познанията на децата за правилното хранене.

Специалната награда бе присъдена на НУ „Петко Рачев Славейков“ от град Пловдив. Персоналът на учебното заведение ще има възможност да се срещне с именит шеф готвач, който ще им разкаже повече за ползите от разнообразното хранене и заедно ще помислят за балансирано меню с наличните продукти, с които екипът работи.

„Нестле за по-здрави деца“ е образователна програма, която има за цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години. Програмата стартира през 2012 г. и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на здравеопазването, редица национални експерти по хранене и спорт и неправителствени организации. През 2013 г. като добра практика в сферата на образователните програми за балансирано хранене и физическа активност в Европа, „Нестле за по-здрави деца“ в България става част от Европейския проект EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия. През 2018 година Програмата разширява своя обхват и влиза в учебните заведения в цялата страна, за да подобри хранителните и двигателните навици на българските деца.

Новини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина